x

zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova upozorio

Rusija žestoko zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u!

Rusija je rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će se Moskva samo tako pomiriti sa širenjem NATO-a na Švedsku i Finsku, upozorivši da bi kao rezultat pristupanja tih zemalja Savezu porasle vojne napetosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano navodi postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

Međutim, rat je potaknuo jednu od najvećih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi: nekada nezamislive poteze Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 km, da se pridruže vojnom savezu. "Oni ne bi trebali imati iluzija da ćemo se jednostavno pomiriti s tim, kao ni Bruxelles, Washington i druge prijestolnice NATO-a", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenijela je državna novinska agencija RIA.


Ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio bi "velika greška s dalekosežnim posljedicama", kazao je on. Vojne napetosti bi se povećale kao rezultat pristupanja tih zemalja NATO-u, upozorio je Rjabkov, kako javlja Interfax.

Rusija je dala malo naznaka o tome što će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će doći do "vojno-tehničkog odgovora".


Jedan od Putinovih najbližih saveznika izjavio je prošli mjesec da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska uđu u NATO. Ulazak Finske i Švedske u NATO, osnovan 1949. godine kako bi se zajamčila evropska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, bio bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.


Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je sinoć da rat u Ukrajini sve više uvlači Washington u sukob s Moskvom. Kaže da je situacija "iznimno opasna".

"Današnja situacija je izuzetno, iznimno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidljivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila", rekao je Antonov na ruskoj televiziji.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.