x

DA ZIMNICA PREZIMI

Sačuvajte džem, ajvar i druge namaze od kvarenja uz jedan mali trik

Nakon što otvorite teglicu džema, prilikom vraćanja u frižider okrenite je naopako


Zaista je frustrirajuće kad vas u teglici džema dočeka neugodno iznenađenje: zelenkasti sloj pahuljaste plijesni. Umjesto da ga namažete na komad hljeba ili palačinku, bit ćete ga prisiljeni baciti u smeće.

Stvar je još gora ako je riječ o džemu koji ste sami pripremili – zbog ove neugodne pojave propast će vam sav trud. Da vam se to više ne bi događalo, pribjegnite malom triku.

Nakon što otvorite teglicu džema, prilikom vraćanja u frižider okrenite je naopako.

Na taj način će površina džema koja je došla u kontakt sa zrakom, kašikom, nestašnim prstima i svim ostalim stvarima koje sadržaj teglice mogu dovesti u dodir s mikrobima koji će ga kontaminirati ostati pritisnuta uz poklopac, što će smanjiti mogućnost razmnožavanja bakterija i gljivica.

Rješenje je jednostavno i učinkovito, a osim na džem primjenjivo je na ajvar i slične namaze.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.