x

KRALJ MELBURNA

Samo osam tenisera je uspjelo pobijediti Đokovića na Australijan openu

U sedamnaest godina nastupanja na ovom turniru Novak Đoković je deset puta osvojio ovaj Gren slem

Novak Đoković je jučer deseti, jubilarni put pokorio Melburn.

Đoković je sada na Australian Openu oborio lični rekord po broju osvojenih turnira, ali sada je postao i vlasnik najdužeg niza uzastopnih pobjeda na ovom turniru.

Ukupan skor Đokovića na Australian Openu je sada 89:8.

Neki od poraza su stigli kao posljedica zdravstvenih problema ili povreda.

Porazi su većinom stizali u prvoj polovici 21. stoljeća, a od 2010. je potrebno čudo da ga se izbaci sa ovog turnira.

Nekih koji su ga izbacili se više ni ne sjećamo, a mnogi se odavno više ne bave tenisom...

Osam neuspjeha Novaka

1) Marat Safin - 2005. godine

Novak se prvi put pojavio u Melburnu 2005. godine, kada je u žrijebu dobio tada četvrtog nosioca, ekscentričnog Marata Safina.

Safin ga je savladao bez većih problema 3:0 u setovima (6:0, 6:2, 6:1). Rus je poslije toga otišao do samog kraja, izbacivši velikane poput Federera i domaćeg favorita Lejtona Hjuita (Lleyton Hewitt)


2) Pol Goldštajn – 2006. godine

Naredne godine je Đoković došao zaobišavši kvalifikacije, ali je poražen od tenisera, koji ni prije, ni poslije tog meča nije osvojio ATP turnir.

Pol Goldštajn (Paul Goldstein) je savladao Novaka rezultatom 3:1(6:2, 1:6, 6:3, 6:2). To mu je ujedno i prvi osvojeni set u glavnom žrijebu Australian Opena

Amerikanac je u sljedećem krugu poražen od Tomija Hasa, a najviše je stigao do 58. pozicije na ATP listi.

3) Rodžer Federer – 2007. godine

Kroz ovaj tekst se može vidjeti napredak Đokovića, koji je 2007. godine uspio upasti u glavni žrijeb i krenuti u pohod kao 14. nosilac.

Bez većih problema je savladao Nikolasa Masua, Felisijana Lopeza, a preko Danaija Udomčeka je stigao do četvrtfinala, gdje ga je sačekao njegov budući veliki rival, Rodžer Federer.

Dao je Đoković kakav takav otpor, ali je to bilo nedovoljno za najboljeg tenisera u tom momentu. Švicarac ga je u tri seta savladao(6:2, 7:5, 6:3), a kasnije je i on poput Safina osvojio turnir.


4) Endi Rodik – 2009. godine

Između ova dva poraza, Novak se uspio okititi svojom prvom Gren Slem titulom, koju je osvojio baš na ovom turniru kada je godinu dana ranije savladao Žo-Vilfreda Congu (Jo-Wilfried Tsonga).

Uz nepodnošljivu vrućinu u Melburnu, Novak je kao treći nosilac ispao od Endija Rodika (Andy Roddick) u četvrtfinalu.

Novak je vodio poslije prvog seta koji je u tie-breaku riješio u svoju korist, ali to nije bilo dovoljno da se savlada Amerikanac.

Rodik je spriječio revanš Đokovića i Federera, a i sam je kasnije nastradao od švicarskog tenisera u tri seta.


5) Žo-Vilfred Conga – 2010. godine

Možda ovoga puta nije bilo finale, ali je Conga uspio da se osveti Đokoviću i drugu godinu zaredom ga kao trećeg nosioca pošalje ranije kući.

Novak je do četvrtfinala izbacio Danijela Himena Travera, Marka Kjudinelija, Denisa Istomina I Lukaša Kubota, izgubivši samo jedan set.

Ovo četvrtfinale je jedno od najupečatljivijih u novijoj historiji. Francuz ga je savladao u pet setova (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1) i unatoč relativno brzom osvajanju dva finalna seta od strane Francuza, meč je trajao skoro četiri sata.


6) Sten Vavrinka – 2014. godine

Đoković je u ovoj sezoni prijetio da postane prvi čovjek od Roja Emersona koji je povezao četiri titule na Australian Openu.

Tri godine zaredom je Novak osvajao bez većih problema, a onda se pojavio nesalomivi Sten Vavrinka (Stan Wawrinka).

Još jednom je teniser iz Srbije poražen od Švicarca i opet u četvrtfinalu. Ovoga puta opet u pet setova, poslije nevjerovatne borbe dva tenisera ( 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7) Vavrinka je otišao dalje, a kasnije po običaju sa Novakovim protivnicima osvojio turnir. On je u finalu savladao Rafu Nadala.


7) Denis Istomin – 2017. godine

Jedno od najvećih iznenađenja možda i u historiji tenisa. Uzbekistanac sa vajld-kardom savladao je Novaka koji u tom momentu ima pet titula u posljednjih šest godina na ovom turniru.

Đoković je te godine došao sa manje fizičke pripreme i poslije Fernanda Verdaska naletio na vrelog Istomina. On ga je savladao u pet setova, a poslije toga je došao i do četvrtfinala kada je poražen od Grigora Dimitrova.

Denis je još uvijek glavni igrač reprezentacije Uzbekistana koja ne bi vidjela veliku scenu da njega nema.


8) Čung Hjeon – 2018. godine

Prije pet godina, najavljena je velika karijera a glavni lik je bio mladi Čung Hjeon (Chung Hyeon) iz Južne Koreje. Tada dvadesetjednogodišnjak je savladao u tri seta Đokovića (7:6, 7:5, 7:6) i ostvari vrlo vjerovatno najveću pobjedu u karijeri.

Kasnije je sam sebi otvorio put do polufinala, gdje je morao predati Federeru koji je potom osvojio turnir.

Čung je muku mučio sa povredama od tad i mnogi su zaboravili koliki je on ustvari bio talent. Posljednje dvije godine pokušava da se vrati, ali teško da će uspjeti ostvariti i 50 posto svog potencijala.


Sve u svemu reklo bi se "nije loše" imati više osvojenih turnira od poraza u svim godinama takmičenja na istom.

Kralj Melburna još jednom je na svom tronu!

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.