x

Šarmantni grad na toskanskom otoku koji treba posjetiti barem jednom u životu

Zbog blage mediteranske klime i svojih prekrasnih plaža kao što su Scaglieri, Forno, Bagnaia, Ottone, Capo Bianco, Le Viste i Seccione, a koje su okružene lijepim morem osobito je popularna u ljetnim mjesecima...

Elba je najveći otok u Toskanskom otočju. Prostire se na 223 četvorna kilometra u Tirenskom moru i smatra se trećim najvećim otokom Italije nakon Sicilije i Sardinije. I dan-danas najpoznatija je kao mjesto na koje je Napoleon prognan 1814. godine – iako je ovdje proveo tek 300 dana.

Najlakši način da dođete do Elbe? Trajektom iz Piombina do Portoferraioa. Portoferraio je glavna luka i najveći grad na otoku koji pruža razne mogućnosti za sjajan odmor.


Zbog blage mediteranske klime i svojih prekrasnih plaža kao što su Scaglieri, Forno, Bagnaia, Ottone, Capo Bianco, Le Viste i Seccione, a koje su okružene lijepim morem osobito je popularna u ljetnim mjesecima. Ipak, tu se isplati doći tijekom cijele godine.

O Portoferraiu se pričaju brojne mitološke priča. Jedna legenda kaže kako su grad osnovali Argonauti - heroji iz grčke mitologije jer su trebali mjesto na kojem bi usidrili svoj moćni brod Argo. Ovo područje naseljavali su i Etruščani i stari Rimljani, a grad je u konačnici službeno osnovao vojvoda od Firence Cosimo I. Veliki 1548. godine kao Cosmopoli (Cosimov grad).


Kroz stoljeća su se mijenjali njegovi vlasnici, a svoje današnje ime Portoferraio (tal. željezna luka) dobio je u 19. stoljeću kad je postao glavna izvozna ruka za željeznu rudu iz Rio Marine.

O bogatoj povijesti ovoga prostora više informacija možete saznati u Arheološkom muzeju Portoferraioa. Obavezno treba razgledati i Medicijeve utvrde iz 16. stoljeća – Forte Stella, Forte Falcone i Forte Inglese koje su međusobno povezane zidinama.

Ljubitelji arhitekture uživat će i crkvi Santo Stefano alle Trane, ali i u ostacima rimskih vila della Linguella i Le Grotte. Dakako, bilo bi šteta napustiti glavno naselje Elbe, a ne istražiti mjesto na kojem je živio Napoleon tijekom svog izgnanstva – Villu dei Mulini.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.