x

NOGOMET

Selektor Amerike pod istragom zbog nasilja, prijavila ga kumova žena

Američka fudbalska reprezentacija našla se na udaru javnosti SAD-u zbog incidenta u kojem su učestvovali Gregg Berhalter i njegova supruga prije 31 godinu.

Roditelji mlade zvijezde Borussije Dortmund Giovannija Reyne, prijavili su selektora Berhalter za nasilje nad suprugom. Reakcija Reyninih roditelja uslijedila je kao odgovor na selektorovo “omalovažanje” dvadesetogodišnjeg fudbalera, piše Guardian.

Berhalter je u utorak rekao da je njegovo ponašanje iz 1991. godine u kojem je izvršio nasilje nad ženi koja će mu kasnije postati supruga “sramotno” i da se “raduje nastavku razgovora sa reprezentacijom Amerike”.

Američka fudbalska federacija naručila je istragu vanjske advokatske firme, zajedno sa pregledom osoblja o performansama tima tokom četverogodišnjeg ciklusa. Sve to ostavlja neizvjesno vodstvo projekta, jer počinju priprema za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, na kojem će Amerika biti jedan od domaćina.

“Očigledno je da ovo nije pozitivno vrijeme za fudbal u ovoj zemlji i za našu

mušku reprezentaciju”, rekla je predsjednica USSF-a Cindy Parlow Cone u srijedu na konferenciji za novinare.

Entoni Hadson, član Berhalterovog štaba, za sada će trenirati muški tim uoči prijateljskih mečeva protiv Srbije 25. januara i Kolumbije tri dana kasnije.

Sportskog direktora USSF-a Earnieja Stewarta, bivšeg Reyninog i Berhalterovog saigrača, Parlow Cone i odbor USSF-a delegirali su da daju preporuku za trenera.

“Gregg Berhalter, dok se ne obavi istraga i pregled, još uvijek se razmatra za posao glavnog trenera”, rekao je Stewart.

Danielle Egan Reyna, majka fudbalera Giovannija, ističe da je željela dati Berhalteru do znanja da je apsolutno ogorčena, što je njen sin doveden u loš položaj. Upravo zbog toga što je njen suprug i bivši američki kapiten fudbalske reprezentacija Claudio Reyna bio kum na Berhalterovom vjenčanju.

“Osjećala veoma lično izdato zbog postupaka nekoga koga je moja porodica decenijama smatrala prijateljem“, rekla je Egan Reyna.

Berhalter i njegova supruga Rosalind “otvoreno su govorili” o tom pitanju, saopštio je USSF u utorak, a Berhalter je priznao da je udario. Ali Danielle Reyna je kritizirala Berhalterov opis događaja iz 1991. godine.

“Izjave od jučer značajno minimiziraju zlostavljanje u predmetnoj noći”, rekla je Egan Reyna koja je bila cimerica sa suprugom Gregga Berhaltera.

“Rosalind Berhalter je bila moja cimerka, saigračica i najbolja prijateljica, a ja sam je podržavala kroz traumu koja je uslijedila. Trebalo mi je mnogo vremena da oprostim i prihvatim Gregga nakon toga, ali sam naporno radila da mu dam milost i na kraju učinila oboje i njihovu djecu velikim dijelom života moje porodice. Željela sam i očekivala da on pruži istu milost Giju. Zbog toga je

trenutna situacija tako veoma štetna i teška” zaključila je majka Giovannija Reyne.

Izvor: n1info.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.