x

Vodena tradicija

Slani rafting u Tuzli okupilo ljubitelje adrenalina iz regije, upriličeno i učenje veslanja

Tradicionalni susreti raftera i ove godine na kompleksu panosnkih jezera u Tuzli okupili su blizu 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ljubitelji adrenalinske vožnje čamcima stigli su u Tuzlu kako bi uživali u druženju s prijateljima iz Jajca, Visokog, Zavidovića, Bihaća, Ključa, ali i Stare Pazove iz susjedne Srbije.


"Ovdje smo se okupili kako bismo se družili i osjetili prirodu na pravi način. Ovim manifestacionim okupljanjem želimo kroz vožnju čamcima i takmičenjem u veslanju popularizirati rafting", rekao je za Klix.ba Muris Bulić iz Raft-eko kluba Accent iz Tuzle, a koji se potpisao kao organizator ove tradicionalne manifestacije, inače 11. po redu.

Na panonskim jezerima upriličena je promotivna vožnja u raft čamcima za djecu i mlade, a veslači su uz instrukcije iskusnih rafter-skipera mogli u određenoj mjeri osjetiti čari raftinga.


"Iako Tuzla nije grad na velikoj rijeci koja je pogodna za rafting, mi ovdje imamo određen broj raftera koji odlaze u druge gradove na druženja, odnosno regate kojih godišnje bude oko sedam. Naš nedostatak pokušavamo nadoknaditi tradicionalnim rafterskim susretima", dodao je Bulić.

Ekipa raftera iz Jajca i ove godine stigla je u Tuzlu, a kako su nam kazali, ova druženja su od velikog značaja. Osim zabave danas su na "slanom raftingu" sumirali i rezultate iz protekle sezone.


"Odlazimo na sve susrete raftera, a Tuzla nam je tradicionalnon mjesto okupljanja. Ovdje nemamo priliku uživati u adrenalinu, jer panonsko jezero ne odgovara tome, ali imamo priliku da se okupamo u ovoj slanoj vodi, kao i da mlađe naraštaje upoznamo s ovom vrstom sporta. Moramo ih animirati te pozvati da nam se pridruže, jer rafting osim adrenalina sa sobom nosi i brojne druge pozitivne segmente", rekao nam je dugogodišnji rafter iz Jajca Ahmed Šeremet.

Priliku da nauče veslati i upravljati čamcima danas su imali i štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Rafting kao adrenalinska zabava izuzetno je privlačan i štićeniku Ahmedu Sabitoviću.


"Drugi put sam na ovom druženju i tu sam isključivo zbog zabave. Dosad sam naučio veslati, pa mogu reći da nije komplikovano. Jeste da treba snaga za to, ali mislim da se svi mogu uklopiti u ovo", naveo je Sabitović. 

Rafterski susreti na slanim jezerima u Tuzli trajat će do sutra, a u poslijepodnevnim satima ove subote predviđen je bogat zabavni program.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.