x

BRZO I FINO

Sočan i jednostavan kolač od jagoda: Ako ga poslužite kašikom, bit će pun pogodak

Ovaj izgledom skromni kolač od jagoda osvaja okusom i lakoćom pripreme

Ovaj izgledom skromni kolač od jagoda osvaja okusom i lakoćom pripreme. U sezoni jagoda uživajte u prepoznatljivom i omiljenom okusu, a kasnije ih slobodno zamijenite nekim drugim bobičastim voćem i poslužite uz kuglicu sladoleda

Jednostavan i lak za pripremu, ovaj kolač je idealan za pripremu čak i za najveće početnike. Naime, ako ga grabite kašikom, to ne znači da vam recept nije uspio. Sasvim suprotno, ovo je desert koji se priprema u jednoj posudi, brzo peče i još brže jede – i to kašikom.

Potrebni sastojci

115 grama neslanog, otopljenog maslaca, plus još malo za podmazivanje

145 grama smrznutih i odmrznutih ili svježih, očišćenih jagoda

150 grama svijetlosmeđeg šećera

120 mililitara punomasnog mlijeka, sobne temperature

½ kašičice soli

130 grama višenamjenskog brašna

1 kašičica praška za pecivo

Sladoled od vanilije, za posluživanje

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Posudu za pečenje promjera 20 cm, kvadratnu ili okruglu, namažite maslacem.

Rukama ili stražnjom stranom viljuške zgnječite jagode da puste sav sok i umiješajte ⅓ šoljice smeđeg šećera. Staviti ih sa strane.

U srednjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte otopljeni maslac, preostalih ⅓ šoljice smeđeg šećera, mlijeko i so, zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko. Premjestite tijesto u namašćenu posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite po uglovima.

Kašikom rasporedite jagode i sav njihov sok po vrhu tijesta. Stavite u rernu i pecite 20 do 25 minuta ili tek kad čačkalica izađe čista iz sredine. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 3 do 5 minuta prije nego što kašikom stavite u zdjelice. Poslužite toplo uz sladoled.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.