x

Zenica

Srednja mješovita škola “Mladost” Zenica obilježila 78 godina postojanja!

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Srednja mješovita škola “Mladost” Zenica danas (ponedjeljak) je svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća obilježila 78 godina postojanja i uspješnog rada ove škole. 

Naime, ova škola je u proteklom periodu više puta mijenjala nazive, a poznata je i kao Stručna-zanatska škola. Prema određenim saznanjima datira od 1941. godine, mada je zvanično otvorenje škole bilo upriličeno tek 02. decembra 1945. godine.

„Proteklih godina smo realizirali niz projekata kojima smo nastojali podići kvalitet nastave na viši nivo i uspostaviti bolje uslove za rad i učenje u našoj školi”, kaže Nihad Kamenjaković, direktor SMŠ Mladost, koji je na čelu ove škole od novembra prošle godine.


Ove godine, SMŠ „Mladost“ Zenica pohađa 589 učenika raspoređenih u 29 odjeljenja, koji se školuju za pet struka i ukupno 13 zanimanja, saobraćajnu, građevinsku, elektro, tekstilnu i struku uslužnih djelatnosti. Značajan broj učenika u građevinskoj struci obrazuje se po modernom modularnom sistemu nastave EU VET. Također, u ovoj školi se obrazuju i učenici IV stepena stručne spreme tekstilni tehničar i tehničar za mehatroniku, koji se obrazuju po u Njemačkoj vrlo popularnom GTZ modularnom sistemu nastave. U paleti četverogodišnjih zanimanja od prije dvije godine uvedeno je i atraktivno zanimanje “građevinski tehničar”, koje je vrlo cijenjeno na tržištu rada i ima odlične uslove za nastavak studija na Odsjeku građevinarstva Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Ono što odlikuje školovanje u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi jeste odlična prilika za sticanje praktičnih znanja, koja su temelj dobrih zanatlija. Učenici ove škole su, u pratnji predmetnih nastavnika, vrlo česti gosti raznih privrednih subjekata, gdje imaju priliku praktičnim iskustvima nadograditi teoretska znanja koja stiču u školi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto : Pahuljko

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.