x

Toyota predstavila novi CH-R

Lansiranje originalne Toyote C-HR bilo je prekretnica i za Toyotu i za evropski C-SUV segment.


Bio je to radikalan dodatak visoko konkurentnom tržištu, stvarajući kontrast konvencionalnom SUV stilu sa dizajnom oštrih ivica bližim izgledu savremenih sportskih kupea.

Potpuno nova, sljedeća generacija Toyota C-HR podiže status svog prethodnika na viši nivo avangardnim dizajnom, naprednim tehnologijama i nizom elektrifikovanih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih agregata sa povećanom snagom i proširenim mogućnostima potpuno električne vožnje.

Osim toga, novi model je osmišljen u Evropi, sa čvrstom orijentacijom ka evropskim kupcima, i proizvodi se isključivo u Evropi, uključujući montažu visokonaponskih baterijskih jedinica.

Upečatljiv dizajn nove Toyote C-HR je vijeran stajlingu prikazanom na konceptu Prologue, otkrivenom krajem 2022. godine.

Originalni C-HR "razbio" je usvojeni kalup modela SUV dizajna svojim linijama nalik kupeu. One su još oštrije prikazane na novom modelu sa njegovim "super-kupe" profilom, objašnjavaju u Toyoti.

Prednji dio automobila predstavlja novo lice za Toyotina SUV vozila, koji se takođe može vidjeti na potpuno električnom bZ4X i novom Priusu.

Vijeran stilskim naznakama koje su viđene na Toyoti C-HR Prologue, dizajn je oštar i prodoran, "sa osjećajem da je automobil spreman da krene naprijed".

Tema isprepletenih oblika istaknuta je u linijama duž bočne strane vozila, naglašavajući ručice u ravni na vratima – koje su prvi put predstavljene na Toyoti.

Dinamičan izgled automobila dodatno je pojačan kratkim prepustima i velikim točkovima – prečnika do 20 inča.

Kupcima će biti dostupan novi stil dvobojnog dizajna karoserije, koji će proširiti kontrastni crni krov sve do zadnjeg branika i do zadnje četvrtine automobila.

U odnosu na originalnu Toyotu C-HR, novi model ide korak dalje sa enterijerom koji ima prefinjeniji izgled. Svi kontrolni elementi su koncentrisani u zoni vozača, dok horizontalni raspored instrument table i tema dizajna "krila" daju putnicima osjećaj da se kabina obavija oko njih, povećavajući osjećaj udobnosti.

Toyota C-HR ima novi, 12,3-inčni potpuno digitalni prednji panel (u zavisnosti od stepena opreme).

Ekran se može podesiti tako da daje prioritet različitom sadržaju u skladu sa preferencijama vozača ili vrstom putovanja, na primjer da informacije o aktivnoj ADAS funkciji budu istaknute kada se uključite na auto-put.

Postoje tri unaprijed podešena rasporeda koji se mogu personalizovati pomoću prekidača na upravljaču.

Toyota C-HR će biti dostupna i sa sistemom digitalnih ključeva, gdje je dovoljno da korisnik ima telefon pri ruci da bi pristupio i pokrenuo vozilo.

Sistem ambijentalnog osvjetljenja Toyote C-HR nudi širok spektar boja – izbor do 64 – za unutrašnje i indirektno osvjetljenje koje odražava okruženje u kabini – hladno ili toplo – u zavisnosti od doba dana.

Osmišljen je program od 24 promjenljive nijanse, sinhronizovan sa prolaskom svakog sata kako bi se napredovalo od svijetlih jutarnjih tonova do onih opuštajućih uveče.

Šema osvjetljenja će takođe pomoći u povećanju bezbjednosti: zvučna i vizuelna upozorenja sistema za pomoć pri bezbjednom izlasku biće pojačana unutrašnjim osvjetljenjem koje se mijenja u crveno, da upozori na otvaranje vrata kada postoji rizik od sudara sa vozilima ili biciklistima koji se približavaju sa zadnje strane.

U kompaniji ističu da je C-HR prvi Toyotin model koji dobija ova proširenja funkcionalnosti ambijentalnog osvjetljenja.

Potpuno nova Toyota C-HR biće dostupna sa multimedijalnim paketom Toyota Smart Connect, uključujući (u zavisnosti od verzijie ekran osjetljiv na dodir od osam ili 12,3 inča, ugrađeni glasovni agent i bežičnu vezu sa pametnim telefonom preko Apple CarPlay ili Android Auto funkcija.

Sistem će obezbijediti informacije o dometu EV i obližnjim lokacijama za punjenje baterije automobila.

Vlasnici će takođe moći da koriste MyT aplikaciju za pametne telefone za daljinsko upravljanje funkcijama vozila, uključujući rad sistema klimatizacije za zagrijevanje ili hlađenje automobila prije nego što krenu na putovanje.

Visok nivo inovacije u novoj Toyoti C-HR uključuje jedinstvenu u svojoj klasi funkciju automatskog parkiranja.

Takođe će biti dostupna aplikacija koja će omogućiti potpuno udaljeno parkiranje, sa vozačem izvan vozila, što će omogućiti još preciznije manevrisanje u ograničenim prostorima.

Sve verzije imaće koristi od najnovijeg Toyotinog Safety Sense sistema aktivnih bezbjednosnih funkcija i funkcija pomoći vozaču, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.