x

Toyota sprema kompaktni pikap kamionet kao rivala Fordu Mavericku

Ne baš tako davno u Sjedinjenim Američkim Državama je vladalo ono zlatno pravilo da je veće uvijek bolje. Daleko od toga da većina Jenkija i danas ne misli tako, posebno ako pogledamo automobilski svijet, i to konkretno kategoriju pikap kamioneta.

Sve do ove godine nije postojao nijedan model kompaktnih dimenzija, pa je ulazak u ovaj svijet označavao da kupci moraju da biraju na one modele srednje kategorije kao što su Toyota Tacoma, Ford Ranger, Chevrolet Colorado i slične.

A onda je Ford predstavio model Maverick i odjednom se sve preko noći preokrenulo. Za razliku od većine kamioneta na američkom tlu, koji su napravljeni s konfiguracijom "školjka na šasiji", Maverick pruža samonoseću karoseriju, standardan pogon na prednje točkove i hibridni agregat.

Karakteristika s kojom je Ford pogodio baš u centar je sam marketing ovog modela prema čemu ga kupci ne vide kao tradicionalni radnički pikap već alternativu penzionisanim putničkim limuzinama kao što su Focus i Fusion. Samim tim, on ne krade prodaju od onih većih i profitabilniji kamioneta i Ford je primio preko 150 hiljada narudžbina, i prije nego što je serijska proizvodnja startovala.


Uspjeh Mavericka je natjerao i ostale proizvođače da obrate pažnju na kategoriju za koju se sve do nedavno vjerovalo da je mrtva. Već se šuška da bi Chevrolet S-10 iz Južne Amerike mogao da debituje narednih godina, a sada je i Toyota javno potvrdila da razmišlja o konkurentu.

Najmanji pikap japanskog giganta je Tacoma s priloženih fotografija, i sličnih je dimenzija kao globalni model Hilux. Prodaje se sa mnogo uspjeha, ali je prethodnih godina značajno dobio na dimenzijama da je danas dugačak i do 5,7 metara.

U razgovoru sa kolegama sa sajta Motor Trend, potpredsjednik Toyote za američko tržište, Bob Karter je rekao da je uspjeh Mavericka zainteresovao sve strane, i da Toyota svakako želi svoj dio kolača. Fordov model dijeli platformu sa krosoverom Escape/Kuga, pa ako bi Toyota pratila potez rivala, to znači da bi budući model mogao biti zasnovan na krosoveru s oznakom RAV4.


Karter dodaje da njegov tim trenutno ispituje tržište, s ciljem da uvidi kakva bi konfiguracija bila najpoželjnija. Ne odbacuje mogućnost da bude ponuđen u duhu inženjering stila "školjka na šasiji", kao što su i Tacoma i Tundra, ali istovremeno nagovještava da je platforma TNGA vjerovatno najpovoljnija. Na njoj se proizvode gotovo svi putnički modeli Toyote, od Corolle pa sve do većih krosovera.

Sljedeći sastanak čelnika japanskog proizvođača vozila je zakazan da se održi naredne sedmice, i kompaktni pikap će biti jedna od tema. U automobilskom svijetu je potrebno oko 48 mjeseci da potpuno novi model bude razvijen, ali kako Toyota već posjeduje potrebnu platformu, to bi smanjilo vremenski period na dvije godine. Tako da bismo eventualno predstavljeni model iz ove priče mogli da vidimo već kalendarske godine 2024, pa nas definitivno očekuje nekoliko zanimljivih godina, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.