x

KORISNO

Trikovi za hidrataciju iz ugla nutricionista

Razmislite o tome kako bi vaša savršena boca za vodu trebala izgledati i izaberite svoju omiljenu

Možda vam se čini da vam nisu potrebni nikakvi trikovi za hidrataciju, ali se dehidriranost dešava češće nego što mislite, posebno tokom ljeta, a nerijetko to stanje zanemarujemo. Održavanje hidratacije je od suštinskog značaja za našu kožu, varenje, ravnotežu hormona, kvalitet sna, raspoloženje – sve najvažnije funkcije našeg tijela. Ovo su trikovi za hidrataciju iz ugla nutricionista.

Nabavite lijepu flašicu

 Razmislite o tome kako bi vaša savršena boca za vodu trebalo da izgleda i izaberite svoju omiljenu. Imati vodu na raspolaganju u svakom trenutku bilo da ste za svojim stolom ili napolju, poslužit će kao suptilni podstrek da je stalno pijete.

Planirajte unos vode

Započnite jutro čašom vode. Ako ste raspoloženi da probate nešto novo, dodajte malo limuna da ubrzate varenje. A citrusi su također dobri za blistavu kožu. Jednom kada svom tijelu pružite hidrataciju ujutro, postavite male ciljeve da pijete definiranu količinu vode i zakažite redovne pauze za hidrataciju tokom dana.

Jedite namirnice bogate vodom

Dok je H2O najbolji izbor za zadovoljenje vaših dnevnih potreba za hidratacijom, postoje namirnice s visokim sadržajem vode koje su također odlične. Vaše tijelo obično dobiva oko 20 posto vode koja mu je potrebna iz hrane koju jedete tokom dana, dok preostalih 80 posto obično dolazi od pića.

Drugim riječima, ne štedite na tih 20 posto. Namirnice s najvećim sadržajem vode su krastavci, celer, rotkvice, paradajz, tikvice i jagode.

Pijte vodu s elektrolitima

Voda sama po sebi ne može dovesti do optimalne hidratacije. Tijelu su potrebni elektroliti da bi apsorbirali vodu. Minerali kao što su natrij, kalij i magnezij pomažu da se hidratacija unese u vaše ćelije. Dodajte elektrolite u svoju vodu da biste nadoknadili esencijalne minerale izgubljene znojenjem i pomogli u održavanju odgovarajućeg nivoa hidratacije.

Nadoknadite za unos kafe

Potrebe za hidratacijom se mogu razlikovati iz dana u dan, u zavisnosti od toga šta još konzumirate. Određena hrana i pića hidriraju, ali druga dehidriraju. I kofein i alkohol imaju diuretička svojstva, što može povećati proizvodnju urina i doprinijeti gubitku tečnosti. Ako konzumirate ove napitke, razmislite o kompenzaciji povećanjem unosa vode.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.