x

DUGA 115 METARA

"Tuhura" za dinamičnog vlasnika: Oceancova jahta inspirisana drevnim kanuima

Njeni masivni prozori se neprimjetno stapaju sa trupom

Oceanco je predstavio novi koncept superjahte "Tuhura".

Na prvi pogled, ovo plovilo izgleda kao džinovski kanu, ali je zapravo riječ o luksuznoj megajahti od 115 metara koja je zasnovana na dizajnu kanua.


Ime "Tuhura" potiče od maorskog glagola koji znači: otkriti, iznijeti na vidjelo, iskopati, otvoriti, istražiti...

Najsavremeniji elementi

Osim vanjske siluete, svaki drugi aspekt "Tuhure" je napredan, sa najsavremenijim elementima.

- Tuhura je jednostavna ideja - objasnio je Igor Lobanov.


Kako je kazao, zamisao je bila da se uzme prirodan oblik sličan onima koji su viđeni u najranijim plovilima tipa kanua i da se poveća koristeći savremenu tehnologiju.

- Ime Tuhura odražava ovu inspiraciju, jer je izvedeno od maorske riječi za "otkrij" - rekao je.

Njeni masivni prozori se neprimjetno stapaju sa trupom, a tehnološki napredan sistem prati želje putnika i prilagođava osvjetljenje i muziku.

Dizajner naziva unutrašnjost "staništem od brušene tikovine pod uticajem istočnoazijskih elemenata", što se najbolje ogleda na podovima, zidovima i plafonima.

Crna nadogradnja

Trup jahte je nesumnjivo njen najzanimljiviji element, inspirisan jednostavnošću i sposobnošću kanua. Prozori na donjoj palubi se sastoje od najsavremenijeg stakla, koje izgleda providno iznutra, neprozirno spolja i neprimjetno se stapa sa trupom.


Staklene karakteristike u impresivnoj crnoj nadogradnji sačinjenoj od ravnih staklenih panela daju jahti dinamičan izgled.

- Tuhura je megajahta zamišljena za dinamičnog vlasnika. Ipak, bezvremenski osećaj mira i smirenosti su glavne karakteristike - objasnio je Salvanji.


Jahta dužine 115 metara će moći da oduševi svoje goste kino salom, visećom mrežom na prednjoj palubi i spa bazenom na sunčalištu. Futurističku jahtu Oceanco će pokretati hibridni sistem Azipod koji će joj omogućiti maksimalnu brzinu od 18 čvorova.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.