x

Tuzla bogatija za još jednu generaciju diplomanata i magistara! (GALERIJA)

Univerzitet u Tuzli bogatiji je za još jednu generaciju diplomanata i magistara koji su preuzimanjem diploma okončali još jedno poglavlje svog života.

Diplomirali su ili magistrirali na nekom od 12 fakulteta ili Akademiji dramskih umjetnosti koji djeluju pod okriljem spomenute visokoškolske ustanove.

Sreću većine danas promovisanih diplomanata i magistra kvari spoznaja da će nakon svečanog bacanja kapa u zrak morati krenuti put Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.


Nada u bolje sutra

Bez zaposlenja se nadaju boljem sutra, uglavnom izvan Bosne i Hercegovine. U armiji onih koji su spremni napustiti ovu državu nalazi se i Asja Dizdarević.

Diplomirala je mehatroniku na Mašinskom fakultetu u Tuzli, posao još uvijek nije pronašla te se uveliko raspituje za uslove života i poslovne prilike širom svijeta.

"Ne znam šta će se tačno desiti u narednom periodu, ali ukoliko budem dugo čekala na zaposlenje, definitivno je da idem iz BiH. Mislim da u BiH nemamo poseban kvalitet života, tako da će upravo ovo prevagnuti ka tome da se ode, nego da se ostane. Već sam se raspitivala i redovno pratim ponude za posao izvan naše zemlje, a prema mojim informacijama Njemačka i Austrija nude dobre prilike, Slovenija traži veliki broj mašinskih inžinjera, kao i zemlje Skandinavije, gdje je u suštini najteže otići" kazala je Dizdarević za Klix.ba.


Za razliku od Dizdarević, Senad Omeragić je magistrirao na Mašinskom fakultetu u Tuzli, ali je imao sreću da pronađe posao prije dvije godine.

U struci planira nastaviti raditi u BiH, međutim, ne bježi ni od toga da ovu državu napusti ako mu se ukaže prilika za bolji radni angažman izvan granica.

"Mislim da je opravdan odlazak mladih iz naše zemlje. Imao sam tu sreću da po završetku fakulteta pronađem posao. Većina mojih kolega, nažalost u tome nije uspjela i zbog toga mi je žao. Ukoliko mi se ukaže mnogo bolja prilika od trenutne, spreman sam napustiti BiH", rekao nam je Omeragić.


Izričita u tome da ostane u našoj zemlji je Emina Suljkanović-Djedović koja je magistarsku diplomu stekla na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

U periodu između okončanja prvog i drugog ciklusa studija na zaposlenje je čekala pet godina, ali to je nije pokolebalo u namjeri da svoju budućnost gradi u zemlji u kojoj je rođena.

"Ovdje ostajem, jer imamo potencijal. Za nas je svaka godina sve bolja, a ako mi odemo ko će graditi ovu zemlju? Uvijek može bolje, ali protekli period Univerzitet u Tuzli je ispunio moja očekivanja. Izuzetno mnogo truda sam uložila, a njegove benefite svi možemo osjetiti uz pomoć relevantnih institucija i pojedinaca koji svima nama trebaju pružiti podršku", rekla nam je ova magistrica socijalne pedagogije.


Inače, danas u Tuzli je promovisano 889 diplomanata i 91 magistar.

"Kao Univerzitet u Tuzli smo ponosni na ovu našu djecu koja su okončala svoje studije i koje, nadam se, čeka lijepa budućnost. Nadamo se da će naši srednjoškolci koji ove godine okončavaju svoje obrazovanje prepoznati naš univerzitet kao mjesto daljeg obrazovanja i mjesto na kojem mogu steći neka nova znanja i vještine, a koji će im pomoći da sutra budu na dobrobiti svih nas", rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Generator razvoja BiH

Imajući u vidu sve izazove s kojima se suočava oblast visokog obrazovanja u cijeloj BiH i regiji još uvijek aktuelni ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović zadovoljan je činjenicom da je na Univerzitetu u Tuzli promovisano 980 visokoobrazovanih osoba iz različitih oblasti.


"Kada uzmemo u obzir sve činjenice, rekao bih da samo jednom kvalitetnijom reformom visokog obrazovanja u koju moramo ući, akreditacijom studijskih programa, dubinskom analizom potreba tržišta rada, usklađivanjem kurikuluma koji trenutno postoje na našem univerzitetu i otvaranjem novih organizacionih jedinica možemo poboljšati stanje u visokom obrazovanju", istakao je Muratović.

Resorni ministar je na kraju poručio da danas promovisani mladi ljudi predstavjaju nadu i perspektivu BiH te izrazio očekivanje da će njihove kompetencije koje su stekli na tuzlanskom univerzitetu biti generator razvoja TK i države u cjelini.


Foto: Miralem Dizdarević/
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.