x

U Češkoj počela proizvodnja Toyote Yaris

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) započela je proizvodnju Yarisa u svom proizvodnom pogonu u Kolinu.

Uporedo sa fabrikom Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), TMMCZ postaje drugi evropski pogon u kome se proizvodi ovaj model.

Toyota je uložila preko 180 miliona evra u rekonstrukciju fabrike za proizvodnju vozila A i B segmenta na svojoj TNGA B-platformi (Toyota New Global Architecture).

Kapacitet fabrike je sada proširen, a uvedene su tri smjene radi povećanje proizvodnje Yarisa, kao i zbog uvođenja novog model Aygo X od 2022. godine.


"U posljednje tri godine izgradili smo nove proizvodne kapacitete, uspostavili nove logističke veze, instalirali modernu tehnologiju i, što je najvažnije, zaposlili smo skoro 1.600 novih radnika", istakao je Koreatsu Aoki, predsjednik TMMCZ.

Toyotina investicija sada takođe omogućava proizvodnju hibridnih električnih vozila u pogonima TMMCZ, što potvrđuje uspjeh modela Yaris Hybrid, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Evropi, prenosi b92.


Inače, hibridno-električni pogonski agregati za TMMCZ i TMMF proizvode se u fabrici Toyota Motor Manufacturing Poland.

"Ovaj događaj predstavlja uzbudljiv korak napred u budućnost TMMCZ-a, jer od sada ova fabrika počinje da proizvodi naš najprodavaniji automobil u Evropi. Toyotin evropski cilj prodaje iznosi 1,5 miliona plasiranih vozila do 2025. godine, a Yaris će igrati ključnu ulogu u dostizanju tog cilja. Istovremeno uvođenje platforme TNGA i hibridnih pogonskih agregata na linije u TMMCZ, u skladu je s našom strategijom u cijelom regionu", rekao je Marvin Cooke, izvršni potpredsjednik proizvodnje Toyote Motor Europe.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.