x

Uhapšen policajac u Minneapolisu koji je odgovoran jer je George Floyd preminuo!

Uhapšen je jedan od četvorice policajaca u Minneapolisu koji su učestvovali u hapšenju Georgea Floyda koji je nedugo nakon toga preminuo. Riječ je o Dereku Chauvinu koji je u najvećoj mjeri i kriv za njegovu smrt jer je nenaoružanom Afroamerikancu prikliještio vrat koljenom bez prestanka.

CNN piše da je Chauvin, koji je već sada bivši policajac, imao 18 prijava koje su protiv njega podnesena, javila je policijska uprava u Minneapolisu, a ne zna se još na šta su se te tužbe odnosile te nisu dati nikakvi detalji.

Chauvin je priveden u zatvor u Minnesoti, međutim, još nema informacija o tome šta mu se stavlja na teret.

Chauvin je otpušten s još tri policajca koji su bili prisutni, a guverner Minnesote Tim Walz se obratio javnosti nakon Floydove smrti.


"Svijet je svjedočio ubistvu Georgea Floydea koje je razaralo ljudske utrobe, ali dok na ulicama uspostavljamo red potrebno je tragati za pravdom i shvatiti sve ono što se desilo. Moja prva i glavna odgovornost prema državi Minnesota je sigurnost svih grđana. Ne možemo dopustiti pljačku i bezobzirnost koja se nastavlja", kazao je Walz.

Podsjećamo, George Floyd je umro u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik i na snimci je vidljivo da Floyd leži licem okrenutim prema tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati. Sve to vrijeme bijelac policajac, izvjesni Derek Chauvin, mu je držao vrat prikliješten koljenom. Sve je počelo tako što je zaposlenik trgovine pozvao policiju jer je Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara.


Ubrzo nakon toga, uslijedili su veliki neredi zbog gnjeva stanovništva Minneapolisa te je na ulicama u protestima došlo do žestokih sukoba, izazivanja požara, a većina prisutnih je pirotehnička sredstva bacala upravo prema polciijskoj stanici koja je najbliža mjestu na kojem je stradao Floyd.

Osim toga, danas je na protestima u Minneapolisu uhapšena i novinarska ekipa CNN televizije, tačnije, novinar, snimatelj i producent. Sve se dogodilo dok se novinar javljao uživo u program prateći dešavanja, a i zbog toga što se nije kretao s grupom ljudi, već statično izvještavao.

Nakon toga, guverner Walz se izvinio direktoru CNN-a, a novinarska ekipa je ubrzo puštena na slobodu.

.

.

.

.

.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.