x

u jeku ruske agresije

Ukrajina dobila status kandidata za EU: Ovo je historijska odluka!

Ukrajina je i službeno dobila status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Uz Ukrajinu, status kandidata dobila je i Moldavija. Šef diplomacije EU Josep Borell nazvao je to "historijskom odlukom" koja je donesena u "ključnom trenutku".

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba ovu odluku je na Twitteru pozdravio s oduševljenjem.

"Ukrajina će uspjeti. Evropa će uspjeti. Današnji dan označava početak dugog putovanja na kojem ćemo hodati zajedno. Ukrajinci pripadaju evropskoj obitelji. Budućnost Ukrajine je u EU", poručio je Kuleba.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je odluku, nazvavši je "jedinstvenim i historijskim trenutkom u bilateralnim odnosima".

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je nazvao tu odluku "historijskim trenutkom" u jeku ruske agresije.


"Sporazum. Evropsko vijeće je upravo donijelo odluku o davanju statusa kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji. Povijesni trenutak", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Čelnici država članica su također obećali evropsku perspektivu Gruziji. Podsjetimo, Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. februara, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. marta zatražile i Moldavija i Gruzija.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta. 

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.