x

Odličan dezert

Ukusna poslastica s kremom i karamelom

Za ovaj ukusni dezert možete koristiti bilo koju vrstu keksa. Možete dopuniti dezert narendanom čokoladom, kokosom ili orasima.

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka

2 kašike brašna

100 g putera

2 jaja

1 čaša šećera

za karamel:

230 g šećera

80 g putera

150 ml šlag kreme

70 ml vode

100 g bilo kojeg keksa

Priprema:

1. Kremu ćete pripremiti tako što ćete umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i dobro miješati. Dodajte hladno mlijeko i nastavite miješati. Stalno miješajući, dovedite smjesu do ključanja. Kada krem dobije gustinu, uklonite ga s vatre i nastavite miješati. Dodajte maslac i ostavite ga da se ohladi.

2. U odgovarajuću posudu sipajte vodu i dodajte šećer, stavite na srednju temperaturu i sačekajte dok se šećer ne otopi – nemojte miješati, inače će se šećer kristalizirati. Zatim povećajte vatru i ne miješajte sve dok sirup ne dobije tamno braon boju ili nijansu ćilibara. Samo sklonite sirup sa vatre i postepeno dodajte pavlaku – vrlo pažljivo. Poslije nekoliko minuta miješajte i dodajte maslac. Miješajte dok se potpuno ne otopi, a zatim ostavite da se karamela ohladi.

3. Koristeći blender, napravite od keksa mrvice. Napunite odgovarajuće kalupe ili čaše za dezert – najprije sipajte sloj keksa, zatim sloj karamele i sloj krema.

4. Ponovite slojeve i pripremljen dezert ostavite u frižider, pa pustite da se ohladi najmanje sat.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.