x

Veliki pad prodaje novih automobila, ali ipak se trgovalo

Na američkom tržištu je u aprilu prodato i do 50 odsto manje novih vozila nego u istom mjesecu prošle godine.

Dok je u Indiji prodaja novih automobila proteklog mjeseca potpuno stala, u Sjedinjenim Držvama se uprkos zahuktaloj epidemiji korona virusa trgovina novim vozilima ipak nekako odvijala.

S obzirom da dio proizvođača svoje izvještaje o prodaji objavljuje kvartalno, za april je do sada podatke saopštilo tek nekoliko kompanija koje posluju na američkom tržištu.

Mazda je objavila da je njena prodaja u SAD u aprilu pretrpila pad od 44,5% u poređenju sa istim mjesecom 2019. i da je kupcima isporučeno svega 10.940 automobila.

Subaru je u istom periodu doživio pad prodaje od 47%, a Hyundai 39%. Korejski proizvođač je u aprilu isporučio 33.968 vozila, a od svih modela najmanji pad je pretrpila prodaja SUV-a Tucson.

I drugi korejski proizvođač, Kia, imala je slično procentualno smanjenje prodaje od 38 odsto. Najbolje se prodavao krosover Seltos (isporučeno preko 1.800 primjeraka), a relativno dobre rezultate, odnosno umjeren pad prodaje, zabilježili su limuzina Optima, te SUV modeli Sorento i Telluride.

Od korejskih brendova najgore je prošao Genesis. Ova premijum marka u vlasništvu kompanije Hyundai zabilježila je 50-procentni pad isporuka novih automobila.

Najveći "gubitnik" bio je G80 koji je u aprilu stigao do samo 161 kupca (-75%).

U slučaju Genesisa G80 osim korona virusa na slabu prodaju uticaalo je i to što je u martu predstavljen model za 2020. čija prodaja tek treba da počne, pa dosta kupaca vjerovatno čeka da nova verzija stigne u prodajne salone.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.