x

Vijeće za štampu u BiH organizovalo seminar na temu Internet i govor mržnje! (GALERIJA)

Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Vijećem Evrope, organizovalo je drugi Inter-profesionalni seminar „Internet i govor mržnje“ za pravosuđe, medijske aktere i policiju, u okviru JUFREX projekta Vijeća Evrope "Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima JIE“. Dvodnevno druženje je održano u Konjicu, u hotelu Garden City.

Seminar je okupio 40 učesnika/ca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj seminara je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanja slobode govora i slobodnog odgovornog novinarstva u medijima u BiH, kao i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesionalnog izvještavanja, te unaprijeđenje krivičnih zakona kod sankcionisanja govora mržnje.

Kroz dvodnevni seminar diskutovalo se o govoru mržnje, te zloupotrebi slobode govora koja je osnov slobodnog demokratskog društva, o sankcijama za zloupotrebu slobode govora i širenja govora mržnje prema krivičnim propisima u BiH, ali i o praksi primjene krivičnih sankcija u BiH, u odnosu na krivične sankcije u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

Također, učesnici su razgovarali i o primjeni etičkih kodeksa i o tome kako zaštititi slobodu govora, o žalbama građana na govor mržnje u štampanim i online medijima, te prijavama policiji i pokretanju postupka pred nadležnim sudovima.


Foto: Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.