x

Vitamin E potiče razvoj fetusa

Majke s višim nivoom vitamina E rađaju veću djecu .

Trudnice s višim nivoom vitamina E u krvi češće rađaju veću djecu, pokazala je nova studija. To bi moglo značiti da je uzimanje vitamina E u trudnoći bitno za razvoj fetusa, izvijestili su istraživači u američkom Journal of Clinical Nutrition.  

S druge strane, istaknuli su, nivo vitamina E može biti i pokazatelj da općenito zdrava prehrana potiče razvoj fetusa. Stručnjaci s Medicinskog i stomatološkog univerziteta u New Jerseyu pratili su 1231 trudnicu. Ispitivali su nivoe dvaju oblika vitamina E u krvi na početku i u 28. sedmici trudnoće.

Samo jedan oblik vitamina E - alfa-tokoferol, koji se uzima u vitaminskim pripravcima, povezan je s rastom fetusa, napisali su istraživači. U prosjeku je masa djece pri porodu bila veća kod 20 posto majki s najvišim nivoom alfa-tokoferola.

Naučnici pretpostavljaju da vitamin E direktno utječe na rast djeteta jer povisuje protok krvi i hranjivih tvari koje dijete dobiva. Nije jasno moraju li žene uzimati i dodatni vitamin E uz standardne multivitaminske pripravke za trudnice, dodaju istraživači.  


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.