x

Završena je još jedna trka oko Francuske

Vive le Tour: Odavno u Francuskoj nije bilo bolje

Egan Bernal osvojio je ovogodišnje izdanje Tour de Francea, dok je Caleb Ewan osvojio tradicionalni sprinterski finiš u Parizu.

Kolumbijac je jučer skupa s drugim vozačima prešao ciljnu liniju, a pod rukom mu je bio timski kolega i prošlogodišnji pobjednik Geraint Thomas, koji je ove godine u generalnom plasmanu završio kao drugi.

"Završiti drugi iza timskog kolege je OK", rekao je velški biciklista.

"Prije dvije godine sam imao slomljenu ruku i gledao sam timskog kolegu Chris Frooma kako pobjeđuje, želeći da ja tad vozim i završim drugi, ali vrijeme je pokazalo kako se sve promijeni", govori Thomas, te dodaje:

"Egan je budućnost i kad budem imao 45 godina, budem star i debeo, te dok sjedim u pubu i gledam ga kako osvaja svoj deseti Tour, moći ću reći da sam mu rekao sve što znam".

Thomas je na Touru trebao dijeliti mjesto prvog vozača tima Ineos, upravo s Bernalom, no te pripreme su pale u vodu nakon što je doživio pad na trci oko Švicarske u junu.

Tu utrku je Thomas morao prekinuti, a na ovogodišnjem Touru je također imao tri manja pada.

Sjajni Velšanin je nakon prve dvije sedmice Toura bio na drugoj poziciji, no u trećoj sedmici se pokazalo da Bernal ima više snage. U Alpama je preuzeo prvu poziciju i zadržao je do kraja.

"Želio bih se zahvaliti svom timu i Thomasu što mi je dao priliku. Najsretnija sam osoba na svijetu. Osvojio sam Tour de France i ne mogu još da vjerujem", rekao je Bernal.

Pobjedom Bernala tim Ineos nastavio je britansku dominaciju na Touru. Ineos je ove godine preuzeo vlasništvo nad dominantnim timom Sky, te je tako super tim ostao na okupu. Sedam od osam posljednjih trka oko Francuske otišlo je u ruke baš ova "dva" tima.

Bradley Wiggins je 2012. godine počeo britansku dominaciju u Francuskoj, koju je nakon njega nastavio Chris Froome, s četiri osvajanja Toura u pet godina, a prošle godine žutu majicu je ponio već spomenuti Thomas.

Vrijedi spomenuti da je Bernal tek treći Kolumbijac koji je osvojio jednu od velike tri biciklističke trke. Nairo Quintana osvojio je Vueltu 2014. i 2016. godine, a istu je osvojio i Luis Herera davne 1987. godine.

Najbolji sprinter Toura bio je Peter Sagan koji je osvojio 316 bodova, Romain Berdet bio je najbolji penjač s 86 bodova. Tim Movistar bio je najbolji tim po ukupnom vremenu svih vozača. Najbolji mladi vozač bio je i pobjednik Toura, Eran Bernal. Julian Alaphilippe koji je najviše vremena nosio žutu majicu dobio je nagradu najborbenijeg vozača.

Zašto pobjeda Bernala nije iznenađenje?

Specijalist za penjanje rođen je 13. januara 1997. godine u Zipaquiri, mjestu smještenom u centralnom Kolumbije na 2.650 metara nadmorske visine, a slike iz ovog mjesta pokazuju da je svojim sagrađanima donio veselje.

Već na prošlogodišnjem Touru Bernal je pokazao ogroman potencijal i kroz sve uspone je pratio Chrisa Frooma i Gerainta Thomasa, tadašnje, a i sadašnje timske kolege.

Nakon je što ispratio Thomasa do pobjede na legendarnom Alpe d'Huezu, Froome je rekao: "On ima nevjerojatan motor. Dovoljno je da pogleda vožnju na Alpe d'Huezu, za jednog 21-godišnjaka to je fantastično", rekao je Froome, te dodao:

"Dosta stvari kod Egana me podsjeća na mene, kad sam bio mlađi. Sjajno je imati ga u timu i donosi dosta nove energije".

Egan je u tim Sky stigao 2018. godine, nakon što je osvojio Tour de l'Avenir, utrku za vozače do 23. godine.

Prošle godine Bernal je osvojio utrku oko Kolumbije, te je slavio i na turu Kalifornije. Nakon toga i dolazi na svoj prvi Tour de France.

Ipak, Bernalu se malo i osmjehnula sreća prije ovogodišnjeg Toura, a ona ima veze s padovima.

Kolumbijac je na treningu u Andori doživio pad i morao je da propusti Giro d'Italia, na kojem je trebao biti prvi vozač tima Ineos.

Na Criteriumu du Dauphine, trci prije Toura pad je doživio Chris Froome, prvi favorit za osvajanje Francuske. Froome je morao da završi sezonu i Bernal je došao na poziciju drugog vozača svog tima. Nakon toga, pad je doživio i Geraint Thomas, a Bernal je postao prvi vozač tima.

Na 14. etapi ovogodišnjeg Toura, u Pirinejima, Bernal je prvi put završio ispred Thomasa, a onda je isto uradio i dva puta u Alpama, te pokazao da je zasluženo stavljen na poziciju prvog vozača.

Ovaj Kolumbijac je s 22 godine postao treći najmlađi osvajač najprestižnije biciklističke utrke na svijetu. Najmlađi je bio Francuz Henri Cornet s 19 godina. Cornet je Tour osvojio 1904. godine, a njegova pobjeda izazvala je mnogo kontroverzi. Drugi najmlađi je Luksemburžanin François Faber koji je bio par dana mlađi od Bernala, kad je 1909. godine osvojio Tour de France.

Ovogodišnje izdanje Tour de Francea bilo je jedno od najzanimljivijih u posljednjih nekoliko godina. Za podij se borilo veliki broj vozača, a srce svih je kupio Julian Alaphilippe koji je najviše vremena nosio žutu majicu. S druge strane pasivni Steven Kruijswijk odlučio je da se zadovolji trećim mjestom, te nije pokušavao da napadne Bernala kad je za to imao prilike.

Sigurno je i to da su organizatori nakon nekoliko godina lutanja pronašli pravi recept za rutu, te su našli odličan omjer planinskih i sprinterskih etapa, a za nadati se da će u istom smjeru nastaviti i iduće godine.

Za kraj vrijedi dodati da će naredni Tour de France, 107. po redu početi u Nici, etapom dugom 170 kilometara.


(Sport Sport)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Znaš li gdje možeš naći ženu za jednu noć? Idi u > > > www.Bredhot.Com