x

Zenica

Vrijeme iftara u Zenici i ove godine oglašava ramazanski top! (Foto)

Pucnjem iz “Ramazanskog topa” prof.dr. Esmir Halilović sa Crkvičkog brda u Zenici danas je označio vrijeme iftara.

Do kraja ramazana na taj način će se označavati kraj posta i početak iftara za sve postače u mjesecu ramazana. Realizator projekta “Ramazanski top” je SRK “Tvrđava” Zenica koji unazad već nekoliko godina na identičan način obilježava početak ramazana u Zenici. Dr. Esmir M. Halilović rođen je 1979. god. u Liješevi kod Visokog. Završio je medresu „Osman-ef. Redžović” kao učenik generacije 1994-1998.

Nakon ovoga odlazi u Medinu, Saudijska Arabija, na Koledž za arapski jezik i islamske znanosti koji uspješno završava. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, upisao je Islamsku pedagošku akademiju – kasnije IPF, na Univerzitetu u Zenici. Po završetku ovog studija upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu koji završava u rekordnom roku od dvije godine i dva mjeseca sa prosjekom ocjena iznad 9 i to kao prvi diplomirani student po Bolonji.

Posdiplomski studij nastavlja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru koji završava prosječnom ocjenom 10, te uspiješno brani magistarsku tezu pod nazivom Hafiz Fuad-ef. Subašić i njegov doprinos hadiskoj znanosti pred mentorom prof.dr. Šefikom Kurdićem. Na istom univerzitetu i pred istim mentorom, četiri godine kasnije, 2013. god., uspješno brani i svoju doktorsku tezu pod nazivom Socijalna učenja u Sunnetu i njihove refleksije na Islamsku vjeronauku. Diploma doktora nauka iz oblasti teologije je nostrificirana od strane Univerziteta u Sarajevu, 26.2.2014. god.

Od 2007. godine je u izabranom saradničkom zvanju asistenta za naučnu oblast Hadis. Od 2008. angažiran je sa punim radnim vremenom na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, gdje je izvodio vježbe na predmetima iz naučne oblasti Hadis na Odsjeku za islamsku vjeronauku, Odsjeku za socijalnu pedagogiju i Odsjeku za predškolski odgoj i obrazovanje. Godine 2010. biran je u saradničko zvanje višeg asistenta za naučnu oblast Hadis i angažiran s punim radnim vremenom na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici izvodio je vježbe na predmetima Osnovi hadisa, Hadiske teme, Hadiski tekstovi, Životopis vjerovjernika, Uvod u Da'vu, Da'va II i Metode poslaničkog odgoja.

Godine 2014. izabran je u naučno-nastavno zvanje docenta za naučnu oblast „Hadis“ na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici i u ovom zvanju izvodio je nastavu na predmetima Hadiske teme i Uvod u Da'vu, a kao saradnik na predmetima Osnovi Hadisa, Hadiski tekstovi, Životopisi vjerovjesnika, Metode poslaničkog odgoja, Da'vetske metode. Od 2019. god. je izabran u zvanje vandrednog profesora za naučnu oblast „Hadis“.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Pahuljko   

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.