x

Vrijeme je za urednost: 5 savjeta kako da organizujete svoj garderober

Ideje za sređivanje ormara mogu vam pomoći da konačno organizujete svoj garderober onako kako treba. Svaka stvar će se nalaziti na svom mjestu, tako da ćete je bez problema pronaći onda kada vam je potrebna. Prije nego što uopšte počnete sa reorganizacijom garderobera, razvrstajte sve stvari u dvije grupe. One koje iz bilo kojeg razloga ne nosite, odvojite na gomilu i poklonite nekom od prijatelja ili nekoj humanitarnoj organizaciji. Ne zaboravite da samo stvari koje koristite zaslužuju mjesto na nekoj od polica. 

1. Iskoristite svaki slobodni kutak za odlaganje

Ne potcjenjujte važnost najviše police koju ne možete tako lako da dohvatite. Ona će odlično poslužiti za vansezonske stvari koje sigurno nećete nositi u nekom narednom periodu. Stvari rasporedite u kutije za odlaganje, pa ih podignite na policu. Tako ćete uvijek na jednom mjestu imati tašne, na drugom džempere, a na trećem jorgane. Hrpa zgužvanih stvari koja prijeti da se obruši nakon svakog otvaranja ormara time odlazi u prošlost.

2. Uložite u kvalitetne vješalice

Kupite tanke vješalice obložene plišem koje će trajati decenijama. One će doprinijeti urednosti i sjajnom prvom utisku kada otvorite ormar. Pored toga, pomoći će vam da uštedite prostor, a zahvaljujući plišu garderoba neće kliziti. To automatski znači – manje nereda i izgužvanih stvari.

Ideje za sređivanje ormara

3. Koristite pomoćni stepenik

Organizacija garderobera nije puko redanje sličnih komada zajedno, već važan dio tog procesa čini i urednost. Kada su sve stvari besprijekorno složene jedna preko druge, a vi pokušavate da izvučete onu iz sredine, najvjerovatnije je da ćete porušiti okolne komade. Da do toga ne bi došlo, nabavite pomoćni stepenik. Stvari ćete lakše izvaditi onda kada vam se nalaze u visini očiju, nego kada se nalaze pola metra iznad vas.

4. Vodite se kreativnošću

Ne ustručavajte se da predmetima nađete novu namjenu. Čiviluk za jakne može odlično poslužiti za kačenje džinsa. Savijte farmerke po dužini i okačite ih o čiviluk (provucite ih kroz srednju gajku koja se nalazi ispod leđa). Tako će se nalaziti na istom mjestu, neće se gužvati, a vaš garderober odisaće šmekom prodavnice. Sve će biti pregledno i na dohvat ruke, a nećete morati da se mučite izvlačeći pantalone koje su vam potrebne.

5. Razvrstajte garderobu po sezonama

Sklonite sve ono što nije pogodno za nošenje tokom aktuelnog godišnjeg doba. Ljetnje haljine i bermude vam sigurno neće zatrebati tokom zime, tako da nema potrebe da stvaraju gužvu u ormaru. Kako biste uštedjeli na prostoru, možete koristiti i veoma praktične vreće za vakumiranje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.