x

VUK ĆE BITI 4. OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM U EVROPI SA DIPLOMOM FAKULTETA! Upoznajte mladića koji je oduševio Srbiju!

Vuk Trajković je iz Sremčice, završio je Osnovnu školu “Duško Radović”, pa Srednju stručnu “Zaharije Stefanović Orfelin” za fizioterapeuta kao đak generacije, i sada završava Visoku školu socijalnog rada.

Ništa neobično. Da. Ali Vuk ima Daunov sindrom. Većina djece sa tim sindromom imaju koeficijent 50, a on je sa šet godina imao 89, što je samo za jedan manje od donje granice za zdravu djecu. I sada će postati jedna od četiri osobe sa Daunovim sindromom u Evropi koja će imati univerzitetsku diplomu!


Njegovi roditelji nisu nijednog trenutka pomislili da ga smjeste u dom za djecu sa posebnim potrebama. Kada je iamo tri godine angažovali su logopeda. Kao srednjoškolac bio na praksi u Domu zdravlja na Vračaru. I bio je omiljen svima.

– Radili smo fizikalne terapije, masaže, parafinsku terapiju, ultrazvuk, laser masaže… Najbolja je masaža cijelog tijela – ispričao je svojevremeno za Telegraf.

Sada je na društvenim mrežama na profilu defektologija.rs objavljen video koji ima više od milion i po pregleda i u kojem Vuk priča o planovima za budućnost.

– Jesi li svestan da ćeš, ako završiš fakultet, biti jedna od četiri osobe sa fakultetom u Evropi? – čuje se ženski glas na snimku.

– Da! Ono što ja radim, radim zbog sebe, svoje porodice i svih onih koji imaju Daunov sindrom.

– Vuče, šta ćeš biti kada završiš fakultet?

Biću terapeut. Biću pedagog. Imaću i ja pacijente! Bicu novi XD koji se mjenja ovde u Srbiji. Sa Daunovim sindromom.

Vuk planira da ima kanal na Jutjubu, da stvori novu aparaturu koja će pomoći u fizikalnoj terapiji, a želja mu je da napiše knjigu “Grad bola“.

– Grad bola preuzima licnosti, vještine, borbenost… Staviću sve o Daunovoom sindromu, o 21. hromozomu kod čoveka.

Inače, obožava Novaka Đokovića. Na polici u sobi značajno mesto zauzima lopta koju mu je najbolji teniser svijeta darovao sa posvetom.

Kurir.rs



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.