x

Zašto je noćno dojenje važno za bebu

Okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg.

Istraživanja su pokazala da tokom noći majčino tijelo prirodno luči veće količine prolaktina, hormona zaduženog za poticanje laktacije, kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Iako su rjeđi i vama teško padaju, oni svakako ne smiju izostati.

Noćno dojenje je nužno prije svega za novorođenu bebicu i to iz više razloga. Male bebe imaju malen želučić u koji odjednom stane 25-75 ml mlijeka. Tako malena količina je dovoljna da je drži sitom neko kratko vrijeme (2 sata), ali svakako ne i čitavu noć.

Okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg težine kad se pretpostavlja da joj se i želučić povećao i može primiti do 140 ml mlijeka. Tada polako možete odvikavati dijete od noćnog dojenja s time da se dojenje tad treba odvijati na sljedeći način: prije no što majka pođe na spavanje podoji dijete u ponoć i zatim ga sljedeći puta doji u pola 5 ujutro.

Tako treba postupati zbog toga što je majčino mlijeko lako probavljivo te puno brže prolazi kroz probavni trakt od primjerice umjetnog mlijeka. Zato su noćna hranjenja dojene djece češća, a djeca hranjena adaptiranim mlijekom imaju duža razdoblja spavanja između hranjenja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.