x

Zenica

Zenica: Pucnjem iz topa najavili dolazak ramazana!

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Pucanj iz ramazanskog topa u Zenici označio je dolazak ramazana. Ovo je druga godina da se na ovaj način obilježava početak ramazana i prekid posta, odnosno vrijeme iftara u Zenici.

Dženis Imširović, predsjednik SRK "Tvrđava" rekao je kako je ovo druga godina zaredom da se pucnjem iz ramazanskog topa označava vrijeme iftara.

"Mi smo nosioci projekta zajedno s IML TV i neformalnom grupom građana 'Snaga džemata'. Prošle godine je to bila novina, iako je top pucao do 1945. godine i mi smo dijelom zaslužni za povratak razamanskog topa u Zenicu. Ova neformalna grupa 'Snaga džemata' je od svog novca platila da se top napravi, oni su ga platili, a mi smo preuzeli organizaciju prošle godine i ponosni smo zbog toga. Ove godine nastavljamo tradiciju, iako je bilo nedoumica zbog pandemije, ali pošto vjernici ovaj ramazan dočekuju kod kuće, ne mogu na džume, teravije, mislim da bi ovaj pucanj mogao dati malo elana ljudima", rekao je Imširović te dodao da se radi o replici Sultan Fatihovog topa urađenoj u BiH kalibra 120 milimetara. 

Svi članovi koji pucaju iz topa su certificirani. 

"Punjenja se prave posebno u inostranstvu, ne ide bilo kakva pirotehnika. Naši članovi su certificirani pirotehničari radi mjera sigurnosti. Sve je do sada išlo po planu", rekao je Imširović te se zahvalio pripadnicima MUP-a ZDK kao i muftiji zeničkom.



Pahuljko / Anadolu Agency

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.