x

Zenica

Zeničani uskoro dobivaju olimpijski bazen i novu zgradu Hitne pomoći!

Zenica će nakon nekoliko godina stagnacije ove godine dočekati početak tri velika kapitalna projekta za ovaj grad. Nakon urađene projektne dokumentacije i raspisanih tendera odabrani su izvođači radova i postavljeni su rokovi za tri velika projekta- izgradnje nove moderne zgrade Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima, izgranja velikog olimpijskog bazena sa kompleksom i sadržajima, kao i sanacija krova na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor sa kompanijom ITC d.o.o. Zenica koja će graditi novu zgradu u kojoj će biti smještene Služba hitne medicinske pomoći Zenica, Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za zdravstvenu zaštitu kod specifičnih i nespecifičnih plučnih oboljenja nalazi se na mjestu postojeće Hitne pomoći.

Vrijednost građevinskih radova je oko 8.200.000 KM, od kojih je, naveo je gradonačelnik Kasumović, 3.500.000 KM odobrila Vlada ZDK, dok je Vlada FBiH ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a isti će iznos biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH. Za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku Javna ustanova Dom zdravlja Zenica će izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.

Ukupna korisna površina novog objekta JU “Dom zdravlja” je cca 3.320 m2, sa vanjskim uređenjem koje obuhvata cca 4.200 m2.

U suterenu objekta JU “Dom zdravlja” predviđeni su garaža, stepenište, toplotna podstanica, mašinska prostorija i tehničke prostorije za smještaj ostale opreme i agregata.

Na prizemlju objekta predviđeni su sljedeći prostori: vjetrobran, hol sa čekaonicom, stepenište, načelnica laboratorije, glavni inženjer laboratorije, davanje uzoraka krvi, davanje uzoraka urina laboratorija, gardarobe, hodnik, sanitarije, ordinacije, dijagnostika, dispečer, čajna kuhinja, reanimacija, intervencija, hirurgija, opservacija.

Na I spratu predviđene su sljedeći prostori: polivalentni prostor, čajna kuhinja, garderobe, sanitarije, prijem kartoteka, hodnik, glavni inženjer, ordinacije, spirometrija, soba za odmor sa čajnom kuhinjom, RTG aparat, MRI aparat, kontrolna soba, hol/čekaonica, UZV, načelnik, lijekovi+sanitetski materijal, ljekarska soba, glavna sestra.

Drugi veliki projekat čiji potpis se očekuje sutra je projekat Olimpijskog bazena u Zenici, a nakon tenderske procedure najbolju ponudu je imao konzorcij „ALMY GRADNJA“ d.o.o. Zenica kao lider konzorcija i „AREL“ d.o.o. Zenica kao član konzorcija.

Mnogo je sadržaja koji će upotpuniti budući olimpijski bazen, koji će biti izgrađen na mjestu postojećih kompleksa otvorenih bazena u Crkvicama, a koncept objekta će omogućiti prije svega sportistima vezanim za plivanje i rekreacijski sport da koriste ovaj bazen.

Glavni sadržaj je zatvoreni olimpijski bazen dimenzija 50x25m koji treba da se gradi po FINA standardima, a koji će omogućiti da se na tom bazenu održavaju sva međunarodna takmičenja. Osim tog bazena, gradit će se i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 12,5×25 m koji će služiti za obuku neplivača.

Kasumović je najavio da će ovog četvrtka s izabranim izvođačem radova, konzorcij predvođen kompanijom “Almy Gradnja” Zenica, potpisati ugovor za početak gradnje zatvorenog olimpijskog bazena, čija će izgradnja koštati oko 20.000.000 KM.

Napominje da je Vlada FBiH za ovu investiciju već odobrila 8.000.0000 KM – 4.000.000 KM kroz ovogodišnji budžet, a isti će iznos, kako je najavio, biti odobren i rebalansom budžeta FBiH. Vlada ZDK je za zenički bazen odobrila 1.000.000 KM, dok će ostatak iznosa osigurati Grad Zenica.

Procijenjena vrijednost prve faze projekta, bez uključenog PDV-a je 8.997.000 KM.

Također, nakon višegodišnjeg problema sa ravnim krovom na zgradi Bosanskog narodnog pozorista Zenica ove godine je raspisana javna nabavka za sanaciju krovnih ploha zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV je 1.300.000 KM, a planirano je da radovi traju četiri mjeseca.

Nakon obavljene procedure najbolju ponudu je dala zenička kompanija “Braća Karić”, a očekuje se do kraja godine da će hram kulture u Zenici imati siguran i nov krov.

Sva tri velika projekta rade firme iz Zenice, a ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 30 miliona KM. U finansiranju ovih projekata učestvuju tri nivoa vlasti i to Vlada FBiH, Vlada ZDK i Grad Zenica.

..

.

.

.

Pahuljko  /  zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.