x

UROĐENA REAKCIJA

Znate li zašto bebe prestanu plakati kada ih nosite

Šta je prvo što radite kada vaša beba počne nekontrolisano plakati? Podignete ih i počnete ljuljati, što je instinktivna reakcija.

Ustajanje i nošenje je siguran način za opuštanje i smirenje bebe. To je u praksi stoljećima i nikada nije zakazalo. Međutim, znate li šta je razlog tome?

To svakako ne znači da vaša beba izluđuje i želi da vas drži na nogama cijelo vrijeme. Umjesto toga, to ima mnogo dublji naučni razlog.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, dojenčad mlađa od šest mjeseci odmah se umire i prestanu da plaču kada ih majka nosi. Srčani puls je počeo da opada za razliku od beba koje su bile u krilu majki koje su sjedile.


Iznenađujuće, ova reakcija bebe nije ograničena samo na ljudska bića, već je sličan obrazac primijećen i kod drugih vrsta sisavaca.

Za ovu studiju, istraživači su pratili odgovor 12 zdravih dojenčadi između jednog i šest mjeseci. Glavni cilj ove studije bio je otkriti najefikasniji način za majke da smire uplakanu bebu.


Studija je otkrila da su bebe bile opuštenije i umirene kada ih je nosila majka. Rezultati su bili slični i kod ljudi i kod miševa.

Istraživači su zaključili da je uzrok ovakvog ponašanja beba urođeni mehanizam za njihovo preživljavanje. To je koordinirani skup centralnih, motoričkih i srčanih regulacija i bitan je dio interakcija majke i djeteta. Nošenje izaziva fiziološke reakcije koje ih pomažu smiriti.

Dakle, ako vaša beba počne plakati, najbolje je da je nosite neko vrijeme u naručju. To će također pomoći u identificiranju razloga njihovog plača, na primjer, ako su uplašeni ili gladni.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.