x

3 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kruške svaki dan

​Ko još ne voli te sočne i slatke kruške, naročito u jesen?

Pored toga što su ukusne, kruške su veoma dobre za naše zdravlje. Ovo voće je prepuno minerala kao što su kalijum, bakr, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojnih mikroelemenata.

Također, kruške su bogate vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Ali, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u tijelo, kruške imaju još blagodeti. Predstavljamo samo neke od njih.

1. Dobre su za varenje

Ova voćka je puna vlakana, koji pospješuju probavni sistem i varenje. Smanjuje mogućnost zatvora, ali i dijareje. Također, kruška, zahvaljujući pomenutim vlaknima, štititi od slobodnih radikala i time preventivno smanjuje šansu za razna oboljenja.


2. Čuvaju srce

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce.

Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje cijeli kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.

Vjeruje se da kruške pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i holesterola, a unos dovoljno vlakana u ishrani smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, piše "Eatingwell".


3. Jačaju imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka također će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca. Osim toga, savladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.

Uloge koje vitamin C igra u našem tijelu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija, prenosi Telegraf.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.