x

30 godina Opel Corse B

Njemački proizvođač automobila obilježava 30 godina od predstavljanja Corse B. Ovo je bila prva Corsa proizvedena u Ajzenahu u Njemačkoj, a bila je namjenjena ženama.

Podigla je sigurnosne standarde uvođenjem ABS-a, prednjih vazdušnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva. Prodata je u preko četiri miliona primjeraka.

Prije tri decenije, dakle, 1993. godine, Opel je lansirao drugu generaciju modela Corsa. Takođe poznata kao Corsa B, bila je prva koja je proizvedena u fabrici u Ajzenahu u Njemačkoj. Dizajnerski tim, predvođen Hideom Kodamom, dobio je zadatak da osmisli privlačniju Opel Corsu za žene. Odlučio se za zaobljenije i delikatnije oblike, inspirisane tadašnjim konceptom Junior, ali i za fluidne konture koje su takođe poboljšale aerodinamiku. Opel Corsa B je bila dostupna u nekoliko karoserijskih verzija, uključujući onu s troje vrata, karavan, nočbek pa čak i pik-ap na određenim tržištima. Istovremeno, kupcima je na raspolaganju bilo pet nivoa opreme, uključujući i sportsku GSi verziju.

U poređenju s prvom generacijom, Corsa B je narasla za 10 cm na ukupnu dužinu od 3.73 metra. Štaviše, postavila je nove sigurnosne standarde u segmentu malih automobila. Naime, karoserija je bila 40 odsto tvrđa od iste na prvoj generaciji, a inženjeri su isticali dvostruke popriječne nosače od čelika postavljene na vrata za dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara. Corsa B je u miraz donijela prednje vazdušne jastuke, ABS sistem i mehaničke zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedištima.

Što se tiče motorizacije, Corsa B je mogla da bude opremljena benzincima s direktnim ubrizgavanjem i katalizatorom od 1.0 do 1.6 litara zapremine, odnosno s dizelašima od 1.5 i 1.7 litara koje je Opel dobavljao od Isuzua. Vrhunac je bila sportska verzija Corsa GSi, koja je fabrički stizala sa spojlerom i bočnim pragovima u boji karoserije, a serijski su se ugrađivali elektronski kontrolisani ABS, tahometar i veći točkovi. Corsa GSi je do stotke ubrzavala za 9.5 sekundi, dok joj je maksimalna brzina bila respektabilnih 195 km/h. Standardna oprema je takođe uključivala plinske amortizere, sportska sjedišta i kožom presvučeni upravljač.

Corsa B je bila jako uspješan globalni model i ujedno najprodavanija generacija u 40 godina postojanja ovog besteler modela sa prodajom od preko četiri miliona primjeraka, prenosi "AutoBlog". Bila je toliko popularna u Velikoj Britaniji da je jedna od posljednih verzija legendarne britanske trokolice Reliant Robin koristila njene farove. Nasljednica je stigla 2000. godine u obliku Corse C.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.