x

iznio očekivanja

Amel Tuka održao konferenciju pred odlazak na Olimpijske igre u Tokiju!

Najbolji bh. atletičar i srednjoprugaš Amel Tuka je pred odlazak na Olimpijske igre u Tokiju izjavio kako vjeruje da će tamo izvući vlastiti maksimum te da mu je prioritetni cilj da se plasira u finale takmičenja.

"Svima nam je cilj da dođemo do finala i to je naš najteži put", kazao je Tuka na konferenciji za medije u Sarajevu dan prije odlaska u Tokio, navodeći da će dati sve od sebe, ali i da mora biti oprezan, s obzirom na "žestoku konkurenciju“.


Podsjetio je kako do Tokija dolaze takmičari na 800 metara sa ostvarenim normama, što samo po sebi govori o kvalitetu atletičara koji zaslužuju svaki respekt.

"Nijedna trka neće biti lagana, tako da znam da moram biti jako oprezan i gledati sve kao najveću konkurenciju", kazao je, uz očekivanje da će, stepenicu po stepenicu, stići do finala.


Dodao je kako ga 31. jula očekuju kvalifikacije, polufinale 1. augusta, a po programu, finale su 4. augusta.

U osvrtu na specifičnosti koje prate održavanje Olimpijskih igara u vrijeme pandemije, Tuka je naveo kako će nastojati prilagoditi se svim uvjetima, fokusirajući se na ono najvažnije, odnosno vlastiti nastup, kako bi na što bolji način predstavio Bosnu i Hercegovinu i opravdao očekivanja i povjerenje publike.


Amel Tuka bosanskohercegovački je atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 (primarna disciplina) i 400 metara; u obje discipline drži državni rekord. Između ostalog, osvajač je srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2019. i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015.


Inače, Olimpijske igre u Tokiju bile su planirane da se održe 2020. godine, ali iz već poznatih razloga uzrokovanih pandemijom koronavirusa, njihovo održavanje je pomjereno na 2021. godinu uz propisivanje mnogobrojnih restrikcija i ograničenja.

Pored Amela Tuke, olimpijski tim Bosne i Hercegovine čine bacač kugle Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić i tekvandoista Nedžad Husić, kao i plivači Lana Pudar i Emir Muratović te streljačica Tatjana Đekanović, kojima će se pridružiti šest trenera u borbi za osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić/
Izvor: Fena

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.