x

Zenica

Porazom od Slovačke BiH završila kvalifikacije (GALERIJA)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Bilinom polju od Slovačke rezultatom 1:2 (0:0) u okviru 10. kola grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj naredne godine.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta (20. novembar), NS/FS BiH se pridružio kampanji koju sprovodi UNICEF u saradnji sa Sportskim igrama mladih. S tim u vezi djeca koja sa reprezentativcima izašla na teren pred početak utakmice, na majicama su nosila poruku „Stvorite nam svijet koji vrijedi slaviti“.

Ova inicijativa simbolizuje važnost zajedničkog angažmana društva, sporta i institucija kako bismo osigurali bezbrižno odrastanje djece, pružili im podršku i stvorili okruženje u kojem će se njihova prava poštovati i cijeniti.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici bilježimo u 6′, kada je nakon kornera Milan Skriniar šutirao glavom preko gola. U 41′ sa 18 metara je dobro šutirao Haris Hajradinović, ali je njegov udarac odbranio golman Slovaka Marek Rodak.

Bosna i Hercegovina je povela u 49′ kada je Said Hamulić povukao kontranapad, dodao do Harisa Hajradinovića, čiji centaršut sa lijeve strane Patrik Hrošovsky skreće u svoju mrežu. Samo tri minuta kasnije Slovaci su izjednačili rezultat. Nakon jedne izgubljene lopte naše reprezentacije, sa lijeve strane centrirao je David Hancko, a Robert Boženik je poslao loptu u mrežu sa pet metara. U 60′ dobro je za ivice šesnaesterca šutirao Ermedin Demirović, ali je Rodak bio dobro postavljen. U 63′ BiH je ostala sa igračem manje, nakon što je Renato Gojković dobio drugi žuti karton. U 72’ Slovačka je došla do preokreta. Robert Mak je izveo korner, a Lubomir Šatka na drugoj stativi izmakao pažnji naše odbrane.

U ostalim susretima u našoj grupi Portugal je savladao Island sa 2:0, dok je Luksemburg pobijedio Lihtenštajn u gostima rezultatom 1:0.

Na kraju kvalifikacija, iz naše grupe na Evropsko prvenstvo u Njemačku idu Portugal, koji je ostvario svih 10 pobjeda u grupi i Slovačka, koja je osvojila 22 boda. Na trećem mjestu je Luksemburg sa 17, slijede Island sa 10, Bosna i Hercegovina sa 9 i Lihtenštajn bez bodova.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina osvojila prvo mjesto u UEFA Ligi nacija prošle godine, ostvarila je mogućnost da kroz baraž izbori plasman na EURO.

Žrijeb baraža za odlazak na EURO 2024 biće održan 23. novembra u Nyonu.


Pahuljko        

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.