x

DIJAMANTNA LIGA

Atletičarka iz Kenije srušila svjetski rekord: Rasplakala se poslije cilja

Aktuelna dvostruka olimpijska pobjednica je za gotovo čitavu jednu sekundu popravila prijašnji svjetski rekord

Atletičarka iz Kenije Faith Kipjegon (Kipyegon, 29) na mitingu Dijamantne lige u Firenci, koji se održao u petak, postavila je novi svjetski rekord na 1.500 metara i sada novi najbolji rezultat iznosi 3:49.11.

Aktuelna dvostruka olimpijska pobjednica je za gotovo čitavu jednu sekundu popravila prijašnji svjetski rekord, koji je iznosio 3:50.07, a koji je na snazi bio od 2015. godine i koji je držala atletičarka iz Etiopije Genzebe Dibaba.

Nakon što je ušla u cilj, ova atletičarka se uhvatila za glavu i rasplakala.

Ušla u cilj

- Stvarno sam zahvalna, danas je bio prekrasan dan u kojem se sve poklopilo. Svjetski rekord mi je bio na umu od prošle godine, ali sam mu se željela približavati malo po malo da vidim da li je moguće već ove da ga srušim. Ne mogu vjerovati. Sada sam uspjela ono o čemu sam maštala, što mi je bilo u srcu i mislima - rekla je ova atletičarka.

To nije bilo sve što se tiče rekorda, jer je atletičarka iz Nizozemske Femke Bol u utrci na 400 metara prepone postavila najbolje ovogodišnje vrijeme (52.43 sekunde), a time je popravila i rekord mitinga (52.82) koji je od 2010. držala Amerikanka Lashinda Demus.

Dijamantni bodovi

Rekord mitinga srušen je i u utrci atletičarki na 3.000 metara sa zaprekama, a vlasnica novog rekorda (9:00.71 minuta) je Etiopljanka Sembo Almajev, koja je postavila i lični rekord i najbolje vrijeme u svijetu u ovoj godini. Rekord mitinga popravila je za više od četiri sekunde.

Novo takmičenje na kojem će se skupljati dijamantni bodovi bit će 9. juna u Parizu.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.