x

Bilo skriveno kao tajna, ali isplivala komplet informacija o Šumaheru: Šanse su minimalne! Nova vijest razara srca mnogih!

Bivši višestruki prvak Formule 1 Mihael Šumaher (50) pri svijesti je, prenijeli su pomalo senzacionalno francuski mediji. Navodno je to rezultat liječenja matičnim ćelijama u pariskoj bolnici Žorž-Pompidu u koju je primljen u ponedjeljak. Ali, nije sve tako svjetlo poslije mračnih godina od njegove teške povrede glave.

Podsjetimo, Nijemac je 2013. doživio stravičnu nesreću na skijanju na Alpama udarivši u kamen. Ima teške povrede mozga, a neko vrijeme bio je u indukovanoj komi. Prema navodima francuskih medija, Šumiju je bolje...

- Da, zadužena sam za Šumahera, a budite sigurni da je on pri svijesti - kazala je jedna od medicinskih sestara spomenute bolnice.

Uz to, Le Parizijien tvrdi kako se Šumaher već u dva navrata liječio u toj bolnici u glavnom gradu, no svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom.

Šumaherova porodica vješto skriva informacije o njegovom stanju, ali još 2014. pričalo se o jednoj hrvatskoj opciji koja je potencijalno mogla da spasi penzionisanog njemačkog vozača. Naime, ugledni hrvatski neurohirurg, profesor Darko Šudi imao je ideju kako da probudi Šumahera iz vegetativnog stanja.


Doktor Šudi je u nekoliko posljednjih godina u medicini "izgradio ime" mikročipovima koje je ugrađivao u mozak unesrećenih koji su bili bez svijesti.

U Veroni je prije nekoliko godina tada sedamnaestogodišnjoj djevojci koja je doživjela saobraćajnu nesreću i završila u komi, ugledni neurohirurg nakon višesatnog zahvata ugradio u mozak mikročip koji joj je pomogao da dođe svijesti.

Nagađalo se tih godina da je doktora Šudija kontaktirala Šumijeva porodica, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo direktnog kontakta s njima, ali čuo sam se sa Šumaherovom portparolkom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su javnosti prije nekoliko godina, bili smo i u Njujorku, za njih zna cijeli svijet - počeo je Šudi pa dodao:


- Nisam na kraju otišao da pogledam Šumahera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Stvarno ne želim da nagađam, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

A ima li Šumaheru spasa?

- Ponavljam još jednom, ne želim da nagađam jer ne znam u kakvom je stanju. Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo je nešto da se uradi u prvih godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže priznati neurohirurg koji smatra da je sada kasno da se bilo šta konkretno uradi.

Šudijevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu da probude mozak. Na njihovoj primjeni dosta se radilo u Japanu, nekakvo iskustvo imaju i Francuzi, a mnogo takvih operacija čak i u inostranstvu radi upravo Šudi. Takve operacije zahtijevaju veliku koncentraciju i preciznost.

.

.

.

.

.

.

.

.

..


(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.