x

španac opet najbolji

Carlos Sainz treći put u karijeri pobjednik Rally Dakara

Dvostruki rally prvak Carlos Sainz završio je Rally Dakar sa šest minuta i 21 sekundu prednosti u odnosu na prošlogodišnjeg šampiona Nassera Al-Attiyaha i osvojio svoju treću titulu na najtežoj rally utrci svijeta.

Sainz je tako došao do svoje treće titule s trećim konstruktorom u karijeri. Nakon što je bio najbolji s Volkswagenom 2010. i Peugeotom 2018. godine Španac je ovaj put titulu osvojio kao vozač X-raid Minija.

Ovo je prva pobjeda za X-raid Mini od četiri uzastopne od 2012. do 2015. godine, a prva za Mini John Cooper Works Buggy model koji je debitovao na rallyju 2018. godine.

Sainz je pobijedio u četiri etape na ovogodišnjem Rally Dakaru, a Sainz i suvozač Lucas Cruz su u posljednju etapu ušli sa deset minuta prednosti u odnosu na Al-Attiyaha i Stephanea Peterhansela. U posljednjoj etapi Sainz je izgubio svega četiri minute i sigurno je došao do pobjede.

Al-Attiyah je završio kao drugoplasirani, što je njegov šesti podij u posljednjih sedam izdanja Rally Dakara. Peterhansel je ovogodišnje izdanje najteže rally utrke na svijetu završio na trećem mjestu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.