x

OPREZNO

Česte posljedice spavanja u neprovjetrenoj prostoriji

Najčešći fizički simptom spavanja u prostoriji s lošom cirkulacijom zraka je nedostatak kvalitetnog sna


Spavanje u prostoriji s malo ili nimalo ventilacije uzrokovat će loš kvalitet zraka, neravnotežu vlažnosti i više zdravstvenih problema. Kvalitet sna će biti smanjen, a vremenom postoji povećan rizik i od alergija, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Pojava nesanice

Kada svjež zrak ne cirkulira redovno, zrak u kući postaje bogat ugljendioksidom i siromašan kisikom. Dugoročno, to itekako može biti opasno po zdravlje. Ustajali zrak se ne može osloboditi i ostaje u neprovjetrenoj spavaćoj sobi. Recikliranje starog zraka i njegovo zadržavanje u prostoriji izazvat će fluktuacije u stepenu vlažnosti.

Ako je zrak u prostoriji vlažan i ustajao, brzo će se formirati buđ koja je veoma opasna po zdravlje. Produžena izloženost visokoj vlažnosti može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, poput ekcema, bolesti pluća, oštećenja nervnog sistema. Loša ventilacija nije jedini uzrok visoke vlažnosti i buđi, ali može doprinijeti.

Najčešći fizički simptom spavanja u prostoriji s lošom cirkulacijom zraka je nedostatak kvalitetnog sna. Nedostatak svježeg zraka i kisika može prekinuti ciklus spavanja i izazvati nesanicu, isprekidan san ili čak apneju u snu. Nedostatak sna može dovesti do drugih zdravstvenih problema, ali se najčešće manifestuje u vidu umora i smanjene energije.

Mozak pati

Zbog nedostatka adekvatnog sna i kisika, mozak će da pati. Osoba koja je neispavana i čiji mozak ne dobiva dovoljno kisika tokom noći neće biti u stanju da se dobro fokusira i imat će ozbiljan problem s koncentracijom. Produženi nedostatak sna i umor također mogu dovesti do problema s mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost.

Alergija i glavobolja

Naročito u kućama s problemima vlage ili buđi, loša ventilacija može povećati rizik od alergija. Najčešće se javljaju alergije na prašinu, spore buđi, prašinu… A problem mogu predstavljati i bakterije koje su se razmnožile zbog pretjerane vlage. Također, nizak nivo kisika utječe na mozak na nekoliko načina, a ne samo na mentalne performanse ili raspoloženje. Loš kvalitet zraka može dovesti do glavobolje, bilo povremene ili hronične.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.