x

DEFORMACIJA TLA

Cijeli jedan grad na sjeveru Evrope morat će se preseliti zgradu po zgradu: Razlog je strašan

Živopisna Kiruna nalazi se na krajnjem sjeveru švedske Laponije, a od 2016. godine imala je nešto više od 17.000 stanovnika

Cijeli jedan grad na sjeveru Evropu mora se preseliti, i to ''zgradu po zgradu'' na potpuno novu lokaciju nakon nevjerovatnog i pomalo strašnog otkrića.

Rudnik željezne rude

Živopisna Kiruna nalazi se na krajnjem sjeveru švedske Laponije, a od 2016. godine imala je nešto više od 17.000 stanovnika. Grad svakako ima i mnogo povijesti, zahvaljujući ogromnom rudniku željezne rude i podzemnom centru koji je otvoren za posjetioce.

Nedavno su u Kiruni pronađeni vrijedni minerali, a najveće poznato nalazište elemenata rijetke zemlje pronađeno je u gradu početkom ove godine. Ovi posebni elementi koriste se za proizvodnju baterija za električne automobile i vjetroturbina.


Nakon toga, zamjenica premijera Švedske Eba Buš (Ebba Busch) označila je svoju domovinu kao ''zlatni rudnik'' i pozvala ostatak Evrope da ''nauči lekciju''. Rat u Ukrajini natjerao je ostatak svijeta na to da prestane biti toliko ovisan o Rusima kada su u pitanju resursi, a rudnik željezne rude pronađen u Kiruni, kojim upravlja švedska državna kompanija LAB, proizvodi 80 posto opskrbe Evropske unije, dakle Evropa o ovome ipak neće biti ovisna. Međutim, Kirunin nevjerovatan uspjeh u rudarenju donio je i jedan golemi problem.


Puca zemlja

Svaki dan se iz rudnika izvuče ruda u vrijednosti od šest Ajfelovih tornjeva, što uzrokuje deformaciju tla na njegovoj zapadnoj granici. Takvi problemi dovode stanovnike u opasnost, a istovremeno prijete da progutaju grad. Zapravo, lokalni izvještaji sugeriraju da su u bolnici u gradu pronađene pukotine, dok se lokalna škola više ne smatra sigurnom za učenike i nastavnike. Zbog svih rizika, sada je u toku projekt za premještanje Kirune 2,9 milje istočno od starog grada – nešto što se očekuje da će biti dovršeno do 2026. godine.

Omogućit će da historijske znamenitosti poput crkve koja je otvorena 1912. godine nastave s radom kako je bilo. Projekt će dovesti do toga da gotovo 6.000 ljudi preseli svoje domove.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.