x

Citroen C3 imao 0 zvjezdica na "crash testu" (VIDEO)

Na "crash testu" Citroen C3 imao je 0 zvjezdica, a odmah na početku, treba istaći da dotični auto nije isti automobil koji se prodaje u Evropi.

Počiva na drugačijoj platformi i konstruisan je prvenstveno za tržišta u razvoju kao što su južnoameričko i indijsko.

Dok je C3 s evropskim specifikacijama, koji se proizvodi u Slovačkoj, zaradio četiri zvjedice u okviru Euro NCAP testa 2017., ovaj koji se proizvodi u Brazilu nije dobio nijednu.

Nažalost, Citroenov pulen nije prvi automobil koji je "ostvario" nula zvjezdica na Latin NCAP testu, jer su to pre njega "postigli" Hyundai Tucson, Fiat Argo/Cronos, Suzuki Baleno i Kia Picanto.

U slučaju Citroena C3 (CC21), Latin NCAP test ističe da je mali gradski automobil pokazao "nestabilnu strukturu, slabu zaštitu pri čeonom sudaru, odsustvo bočne zaštite za glavu i odsustvo podsjetnika za aktivaciju bezbjednosnih pojaseva".

U ponudi sa samo dva standardna vazdušna jastuka, Citroen C3 je ostvario tek 30,52 odsto za zaštitu odraslih putnika i 12,10 odsto za zaštitu djece. Što se tiče zaštite pješaka, skor iznosi 49,74 odsto, dok rezultat u kategoriji zaštite osjetljivih učesnika u saobraćaju po pitanju bezbjednosne asistencije, iznosi 34,88 odsto.

Latin NCAP nije sproveo testiranje sudara sa stubom, jer automobil ne posjeduje standardnu bočnu zaštitu za glave putnika. Zapravo, to čak nije ni opcija. Pored toga, vazdušni jastuk suvozača ne može da se deaktivira, prenosi B92.

Kao što smo spomenuli, nema podsjetnika za nevezivanje putnika, dok onaj za vozača nije u skladu sa zahtjevima Latin NCAP-a. Prostor za noge vozača je ocijenjen kao nestabilan, dok je zaštita od trzaja vratova odraslih slaba.

Uzimajući sve u obzir, Citroen ima dosta prostora da unaprijedi rezultate C3 ostvarene na "kreš" testu.

Predsjednik Latin NCAP-a, Stefan Brođak, iskritikovao je matičnu kompaniju Stellantis zbog načina na koji je konstruisan C3: "Sramota je što je Stellantis, koji zna kako da razvije bezbjednije automobile po priuštivim cijenama, dizajnirao automobil s tako slabim bezbjednosnim atributima kao Citroen C3. Automobil ovakve prirode predstavlja uvredu na račun zdravlja i integriteta Latinoamerikanaca, koji su jednako ranjivi u situacijama saobraćajnih incidenata kao i stanovnici onih zemalja u kojima se Stellantis nikada ne bi usudio da prodaje automobile s ovako lošim bezbjednosnim karakteristikama."



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.