x

Čorba sa šampinjonima

Pri služenju, u tanjir sipati 1-2 kašike pavlake, zatim čorbu, lijepo sjediniti s pavlakom i dodati po želji nekoliko kapljica limunovog soka.

Sastojci: 800 g šampinjona, 7 manjih mrkvi, 2 glavice luka, 6 čehni bijelog luka, 125 g putera, po potrebi ulja, 1 vezica peršuna, začin, biber, majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, 2 kašike brašna.

I još: po potrebi pavlake, 1 limun.


Priprema:

1. Crni i bijeli luk izblendati i staviti da se prži na ulju 20 minuta, na tihoj vatri.

2. Mrkvu i peršun zajedno izblendati. Potom dodati u luk zajedno s 4 šolje vode, pa krčkati još 20 minuta. Dok se to krčka, gljive oprati. Odvojiti kapice od stabljikica. Kapice isjeći tanko.

3. Stabljike izblendati pa dodati u šerpu sa 1 šoljom vode. Krčkati na tihoj vatri 20 minuta.

4. Dodati isječene kapice pa doliti vodu. Dodati začine po želji: bosiljak, biber, majčinu dušicu, ruzmarin, biljni začin. Ostaviti da provri.

5. Kada provri. dodati na kockice isjeckan puter pa pustiti da se polako rastopi, uz povremeno miješanje. Neka vri i dalje na tihoj vatri 40 minuta. Vodu dodavati po potrebi.

6. Napraviti blagu zapršku, malo ulja i 2 kašike brašna, da ne bude gusta, pa dodati čorbi, povremeno miješati 20 minuta.

7. Pri služenju, u tanjir sipati 1-2 kašike pavlake, zatim čorbu, lijepo sjediniti s pavlakom i dodati po želji nekoliko kapljica limunovog soka.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.