x

Da li su bosonoge bebe sretnije?

Vaša beba je opet izula cipele, a vama se od toga diže kosa na glavi? Nauka tvrdi da vaša noćna mora guši dječji rast, razvoj i slobodu.

Naime, mnogi roditelji još uvijek vjeruju da bosonogo hodanje može da uzrokuje češće prehlade te da nije pristojno. Ali, ako se bebe osjećaju prijatno i srećno i mogu da se pravilno razvijaju i istražuju, zašto da ne budu bose?

Članak koji je objavio madridski Univerzitet "Complutense" snažno zagovara da bebe budu bose.

"Kad im se obuju cipele, lišeni su korisnih opažajnih informacija koje mogu da igraju bitnu ulogu u njihovom centralnom nervnom sistemu", navode.


Stručnjaci s ovog Univerziteta objavili su studiju pod nazivom "Preventivna pedijatrija: Bosonoge bebe postaju pametnija djeca" i uzburkali strasti.

Naime, tokom cijelog istraživanja kritikuju prodaju i oglašavanje obuće za djecu te pretjeranu pedijatrijsku preporuku da cipele moraju biti na nogicama, što je čin potreban samo za održavanje topline stopala, kažu stručnjaci.

Gentil Garsíja upozorava da pokrivanje djetetovih stopala uskraćuje percepciju položaja i kretanja njihovog tijela u odnosu na prostor. Prema ovom stručnjaku, motoričke sposobnosti bosonoge djece sazrijevaju brže, uz vizuelnu i ručnu koordinaciju. Ističe važnost ostavljanja beba bosonogima i tvrdi da stopala predstavljaju put koji bebu informiše o spoljnom svetu kroz koji se upoznaje s različitim površinama i teksturama.


Na polju neurologije vjeruje se da su dečja stopala osjetljivija na dodir od ruku dok djeca ne napune deset mjeseci, pa tokom tih prvih mjeseci života stopala obavljaju bitnu funkciju njihovog eksperimentiranja. Odrasli se često osjećaju nervozno kad vide bosonoge bebe, ali djeci je tako ugodnije i radije će biti gola i bosa nego odjevena i obuvena.

Ova tvrdi da, osim što su bosonoga djeca srećnija, to doprinosi boljem i bržem sticanju koordinacije i pomaže im da ostvare dublju vezu s okolinom.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.