x

RADNIK NOGAMA GAZI HLJEB, OGLASILA SE PEKARA

Radnik pekarske kompanije "Mlinar" u Hrvatskoj snimljen je kako u kamionu staje na hljeb koji se nalazi u gajbi i gazi ga nogama.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Radnik je, čini se, nogama pritiskao hljeb kako bi na njega mogao postaviti drugu gajbu sa hljebom.

Video se proširio uz opis: “Evo kako se jeftina radna snaga odnosi prema nama, dobar tek. MLINAR HRVATSKA”.

Prvo se, čini se, pojavio na TikToku, gdje je još uz video navedeno: “Radnik gazi kruh koji nas hrani.”

Portal “Index” je o ovome odmah poslao upit “Mlinaru”, iz kojeg su odgovorili kako je riječ o starom hljebu, koji nije bio namijenjen za konzumaciju, nego za odvoz u bioelektranu Energija Gradec, gdje se koristi kao sirovina za proizvodnju električne energije.

Odgovor “Mlinara” u nastavku članka prenosimo u cijelosti.

Na društvenim mrežama pojavio se video na kojem radnik Mlinara nogama pritišće stari hljeb.

Želimo dodatno i nedvosmisleno naglasiti da se radi o neprodanom hljebu s tržišta, koji je jednodnevan proizvod te se svakodnevno odvozi i nije namijenjen daljoj konzumaciji.

Hljeb iz povrata se odvozi u bioelektranu Energija Gradec, gdje se koristi kao sirovina za proizvodnju električne energije te nikako nije namijenjen za daljnju upotrebu u ljudskoj prehrani.

Sirovina se ne koristi ni za ljudsku ni za stočnu hranu, već isključivo za biomasu koja se koristi za proizvodnju električne energije.

Uprkos svemu, radnik čiji je postupak snimljen u objavljenom videu je upozoren, s obzirom na to da je mimo pisanih procedura pokušao ubrzati proces prikupljanja kruha iz povrata koji se koristi kao sirovina za proizvodnju električne energije.

Naglašavamo da svi zaposlenici ‘Mlinara’ prolaze obuke na radnom mjestu te grupne obuke o sigurnosti hrane i higijenskom minimumu (na hrvatskom ili engleskom jeziku).

Sigurnost, kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupca su nam na prvom mjestu, a uz to smo nositelji smo međunarodno priznatih certifikata za sigurnost hrane (HACCAP te IFS), čije se kritične točke redovito nadgledaju i kontroliraju internim i eksternim auditima – rekli su za “Index” iz “Mlinara”.


Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

(Index hr/M.S.)

Video pogledajte OVDJE.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.