x

Velika čast

Dino Rađa novi stanar košarkaške Kuće slavnih, u emotivnom govoru se prisjetio karijere

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa i službeno je zakoračio u Kuću slavnih u Springfieldu te tako postao četvrti Hrvat i tek osmi evropski košarkaš stanovnik prestižnog zdanja u Massachusettsu.

Zajedno sa Splićaninom u klasi 2018. u Kuću slavnih ušli su i Ray Allen, Jason Kid, Maurice Cheeks, Steve Nash, Grant Hill, Charles "Lefty" Driesell, Tina Thompson, Charlie Scott, Ora Mae Washington, Rod Thorn, Rick Welts i Katie Smith.


Rađa na svečanoj ceremoniji nije uspio zadržati suze, zaplakali su i supruga i sin, a nekadašnjeg igrača Bostona u Hall od Fame uvela je još jedna bivša Celticsova zvijezda Larry Bird.


"Larry, hvala ti za ovo što si uradio za mene. Članom Celticsa osjećam se od prvog dana kad sam došao u klub. Kada su mi Kim i Zoran rekli da ću biti primljen u Kuću slavnih, nisam prestajao da plačem punih deset dana. Najgore je bilo to što punih sedam dana nisam smio nikome da kažem zbog čega su mi svaki dan oči pune suze. Ne postoje riječi sa kojima bih uspio čak i približno dočarati kako se osjećam", izjavio je Rađa i nastavio:


"Međutim, najšokantnije za mene bila je činjenica da nisam imao pojma i da sam nominovan. Detalje sam saznao tek kasnije. Grupa košarkaških zaljubljenika sa kojima sam igrao iz gušta nakon što sam završio profesionalnu karijeru. Hvala od srca ekipi iz Adriatika. Ovo što se meni događa, to nije samo moje lično dostignuće. Imao sam sreću da sam rođen u isto vrijeme kad se rodila cijela generacija fantastičnih igrača koje su trenirali brojni fantastični treneri."


Rađa je naveo Slavka Trninića, Krešu Ćosića, Božu Maljkovića, Dudu Ivkovića, Svetislava Pešića i kondicionog trenera Mirku Krola kao osobe koji su najviše uticali na njegovu karijeru. 


"U karijeri sam igrao za nekoliko nevjerovatnih ekipa. Juniorska reprezentacija iz Bormija 1987, Jugoplastika, reprezentacija bivše Jugoslavije i reprezentacija Hrvatske. Ti momci sa kojima sam igrao u navedenim ekipama su fantastični i bila mi je čast dijeliti svlačionicu sa njima. Samo jedan košarkaš uz mene bio je dio svih ovih ekipa. Njegovo ime je Toni Kukoč i njega smatram mojom košarkaškom srodnom dušom", poručio je Rađa.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.