x

Dr Nestorović: Nalazimo se tek u 3. nedjelji, a evo kada se očekuje kraj epidemije koronavirusa!

"Epidemiološka situacija u Srbiji je prilično dobra i izostalo je ono čega smo se najviše plašili – nagli skok oboljelih" kaže dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Univerzitetske dječje klinike Tiršova.

Pulmolog je podsjetio da smo tek u trećoj nedjelji, pa je i dalje teško tvrditi da nema opasnosti od eksponencijalnog rasta, ali je jedno sigurno, a to je da broj oboljelih u Srbiji raste, ali ne velikom brzinom.

Ističe da je u Italiji broj zaraženih nerijetko bio udvostručen u kratkom roku.

"Mi taj fenomen nemamo i to je fenomenalno. Bilježimo svakodnevno oko 20-30 novooboljelih i to je u redu", rekao je Nestorović za „Novo jutro“.


Kada je riječ o roku od 29 dana koji su spomenuli Kinezi, Nestorović objašnjava da se on računa na sljedeći način:

"Od momenta vrhunca infekcije, koji je u Kini bio 5. februara, računa se još mjesec dana. Naravno, ovaj period može da se mijenja, a da li će se produžiti, to zavisi od nas", napomenuo je doktor.

Nestorović je istakao i da, kada se kalkuliše u epidemiji, ne gleda se broj umrlih, već broj novozaraženih.


"Ljudi umiru i dalje iako je epidemija gotova. Dakle, broj umrlih nije pokazatelj, već broj novih slučajeva. Ovaj broj se u Italiji, recimo, smanjuje, a smanjuje se i u Iranu", rekao je dr Nestrović.

Podsjeća da su kineski eksperti predložili masovno testiranje, trijažu i striktnu izolaciju. Na sve ovo je, ističe, Srbija već spremna.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.