x

Evo kako da pripremite džem od miješanog voća

Mnogi kažu da je džem od miješanog voća najukusniji.

Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i dvije vrste vinogradarskih - bijele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke. Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća.

Također, nije obavezno da koristite po tri sorte istog voća. Za džem od miješanog voća možete koristiti voće koje želite. Samo preporučujemo ovakve kombinacije - više sorti istog voća.

Količinu šećera prilagodite ukusu. I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa. Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuhate.


Sastojci

1 kg očišćene šljive

1 kg očišćene breskve

500 g očišćene kruške

500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz…)

600 g šećer


Priprema

Voće isjeckajte na komade željene veličine. Pospite ga šećerom i izmiješajte. Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko, ali nije obavezno. Džem od miješanog voća možete odmah kuhati. Preporučuje se da ga kuhate na nižoj temperaturi.

Džem je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe. Dužina kuhanja džema od miješanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočno, od veličine šerpe, od vrste voća).

Džem sipajte u sterilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima. Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.


(Stil kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.