x

kraljevska kobra

Ford u Detroitu predstavio najsnažniji Mustang do sada

Ford je na Sajmu automobila u Detroitu predstavio treće izdanje modela Mustang Shelby GT500, čiji motor isporučuje više od 700 konjskih snaga.

Čekanje je završeno. Definitivno najzanimljiviji automobil koji je Ford predstavio publici na Sajmu automobila u Detroitu je Mustang Shelby GT500 za koji u američkom automobilskom magnatu kažu da će se jednako dobro snalaziti na cesti, kružnim stazama i stazi za mjerenje ubrzanja.

Strašni Shelby GT500 s nekoliko karoserijskih komponenti koje podsjećaju na detalje na lovačkim avionima u prodaju stiže početkom jeseni, a sa sobom donosi kompresorom potpomognut 5,2-litarski aluminijski V8 motor koji raspolaže s više od 700 konjskih snaga, što je dovoljno da Fordov Coupe od 0 do 100 km/h "ispali" za 3,5 sekundi. U Fordu tvrde da Shelby GT500 prelazi 402 metra za manje od 11 sekundi.

Bez obzira na ranije najave, Mustang Shelby GT500 neće se nuditi u kombinaciji s ručnim mjenjačem, a za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je superbrzi 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (Tremac) koji iz jednog u drugi stepen prijenosa "šalta" za manje od 100 milisekundi.

U odjelu Ford Performance pobrinuli su se da Shelby GT500 dobije temeljito rekalibriran ovjes i novorazvijeni upravljački sistem. Za efikasno kočenje brinu Brembo kočnice s najvećim promjerom prednjih diskova (419 milimetara) koji je ikada ugrađen u legendarni američki sportski automobil. U kompaniji Michelin pobrinuli su se za posebnu smjesu guma koje su postavljene na ultralaganim 20-inčnim felgama.

S tri nove boje karoserije prvi primjerci najsnažnijeg produkcijskog Mustanga do sada u prodaju će stići u jesen, a cijena još uvijek nije objavljena.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.