x

Golf ostaje bez manuelnog mjenjača

Auto-industrija se kreće u jasnom pravcu i sve više se udaljava od manuelnih mjenjača. Volkswagen Golf je bio dostupan sa manuelnim mjenjačem od samog početka, ali bi to uskoro moglo da se promijeni.


Naime, VW planira da izbaci opciju manuelnog mjenjača sa svih Golf modela, uključujući GTI, tokom 2024. godine, kada stiže prvi veći redizajn osme generacije. Ovo je za Autocar rekao Kaj Grinic, šef tehničkog razvoja u Volkswagenu.

Razlog je jednostavan – potrebno je da automobil što efikasnije ispunjava nove stroge propise Euro 7 o emisiji štetnih gasova.

"Sa sljedećom generacijom Golfa neće biti modela sa manuelnim jmenjačem", rekao je on za Autocar, iako bi njemački proizvođač mogao i da se predomisli ako se, kao što se spekuliše, promjene neka pravila Euro 7 norme.

Ugradnja isključivo automatskih mjenjača bi, nažalost, značila i nešto veću cijenu, jer su verzije sa manuelni mjenjačem jeftinije (skoro dve hiljade evra za 2.0 TDI u odnosu na 2.0 TDI DSG).

Iako je razlika u emisiji CO2 između Golfa sa manuelnim mjenjačem i automatizovanim sa dvostrukim kvačilom u nekim slučajevima samo 2 g/km, to i dalje može imati veliki uticaj na prosječnu emisiju flote kada govorimo o stotinama hiljada automobila.

Propisi Euro 7 trebalo bi da stupe na snagu sredinom 2025. godine, ali se nekoliko proizvođača automobila protivi predlozima za koje kažu da su nepotrebni i da će dovesti do toga da kupci plaćaju više za svoje automobile.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.