x

ne žele samce

Grčko ostrvo Antikythera će vam plaćati 500 eura mjesečno ako preselite tamo

Ostrvo Antikythera nalazi se na 45 minuta zračne udaljenosti od Atine, a trenutno traže ljude koji će preseliti i živjeti na ovom otoku na kojem trenutno borave samo 24 osobe. Zbog pada populacije otoka grčka crkva nudi mjesečnu "stipendiju" onima koji se odluče preseliti ovdje.

Osim stipendije, svi oni koji presele dobit će i dio zemlje na kojoj mogu izgraditi svoj dom i pokrenuti biznis.

Sve ovo je pokrenuto jer je od početka 20 stoljeća do sada broj stanovnika opao sa 300 na samo 20. Mlađa populacija napušta ovaj otok i odlazi na druge otoke gdje ima više posla i ljudi. Grci traže porodice koje će oživjeti njihov otok i pomoći im da ponovo prodišu punim plućima. Svi koji dosele mogu se baviti pecanjem, poslom na farmi ili u pekari te građenjem.

Ipak, u ponudi je naglašeno kako je otok veoma slabo opsrkbljen osnovnim stvarima te kako se sva hrana uzgaja na otoku. Nešto osnovne hrane možete pronaći u nekoliko malih prodavnica, a kreditnu karticu ne morate nositi sa sobom s obzirom na to da je tamo ne možete koristiti. Naime, na cijelom otoku nema nijedne banke niti bankomata. Ostrvo ima električnu energiju i internet.

Prednost imaju grčke porodice, mada su i druge nacionalnosti dobrodošle. Traže se parovi i porodice, a četiri grupe su već prihvaćene u ovaj program.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.