x

OD JADRANA DO SLAVONIJE

Guardianov vodič za ljetovanje u Hrvatskoj: Manje poznate lokacije za izbjegavanje gužve

Britanski The Guardian izdvojio je nekoliko manje poznatih lokacija u susjednoj Hrvatskoj te napravio svojevrstan vodič za ljetovanje bez susreta s velikim brojem ljudi i gužvama koji uključuje mjesta poput Tribunja, otoka Silbe, parka prirode Dinara te delte Neretve.

Unatoč svim ograničenjima i neizvjesnosti uzrokovanim pandemijom, hrvatska turistička industrija je prošle godine pokazala pristojan pomak - na otprilike dvije trećine rezultata iz 2019. godine.

Dok su višegodišnja žarišta Dubrovnika, Hvara, Brača i Korčule popularna kao i uvijek, za one koji ne žele ići "utabanom stazom" Guardian ima nekoliko prijedloga.

"Ako tražite bijeg i novo otkriće ove godine, ali ne i gužvu – naći ćete to na ovim mjestima", piše The Guardian.

Tribunj

Ovaj mali grad na šibenskoj rivijeri Jadrana, sjeveroistočno od Splita, ima ugodan opušteni osjećaj. Nova marina nije baš utjecala na spori ritam života u ovom dijelu sjeverne Dalmacije, ali je dodala ugodno zujanje lučkim kafićima. Na ušću u luku nalazi se maleni stari grad Tribunj, na otočiću povezanom s obalom kamenim mostom.

Okružen usidrenim čamcima, na ovom kompaktnom otočiću nalazi se čak devet barova i restorana, i mjesto je za prijatne ljetne večeri, navodi britanski medij.

Među atrakcije ovog gradića Guardian ubraja plažu Zamalin, kao i crkvu Svetog Nikole koja se nalazi se na vrhu brda, dok je iza većeg poluostrva zapadnije divna, ali zaštićena plaža Sovlje.

Park prirode Papuk

Šumoviti vrhovi parka prirode Papuk u Slavoniji nekada su bili ostrvo u drevnom Panonskom moru, a danas se nalaze usred prostrane Panonske nizije, piše Guardian.

Za uzbudljiv uvod u ovaj UNSESCO-ov geopark preporučuju posjetu "njegovom srcu", u park šumi Jankovac. Poučne staze vijugaju kroz stoljetne bukove šume pored jezera i prema 35 metara visokom vodopadu Skakavac.


Otok Silba

Bez automobila, motora ili hotela, Silba se svakako kvalificira za pretjerano korištenu oznaku "netaknuta priroda". Ovaj mali, uglavnom ravničarski otok u zadarskom arhipelagu je savršeno mjesto za opuštanje na plaži, kupanje te isprobavanje svježih morskih plodova.

Dijelove otoka okružuju pješačke staze koje su dovoljno glatke da mogu poslužiti i kao biciklističke staze.

"Silba je možda mala, ali ima mnogo plaža. Pernastica na sjevernoj obali ima živopisnu tirkiznu vodu koja vrijedi sat vremena hoda kroz šumu. Na drugom kraju, Sotorišće je tik uz centar grada, a u sezoni može biti prometno", navodi se.

Slapovi rijeke Mrežnice

Poznati slapovi i jezera nacionalnog parka Plitvička jezera su vrlo prometni, ali 90 minuta vožnje prema sjeveru, uz rijeku Mrežnicu nalaze se čak 93 slapa.

Njene bistre vode vijugaju prekrasnim kraškim krajolikom 60ak kilometara od Slunja prema Karlovcu. Nudi mirna mjesta za kupanje, restorane i kampove uz rijeku, šumovite otoke i ogroman broj mjesta za rafting i vožnju kajakom. Slapovi Mrežnice su manjeg, više ljudskog razmjera, što ih čini sigurnijim za plovidbu i kupanje.


Delta Neretve

"Iza uskog dijela bosanskohercegovačke obale Jadrana nalazi se šarenilo voćnjaka, jezera, močvara bogatih pticama i vodenih puteva koji čine deltu i dolinu Neretve", piše Guardian.

Nekoliko kilometara iza granice nalazi se Blace, selo u maloj uvali uklesanoj između rijeke i Jadrana savršeno za hladno piće i igranje odbojke na pijesku.

"Cesta u unutrašnjosti prema bosanskoj granici prati rijeku Neretvu dok vijuga pored štandova s voćem na kojima se prodaju proizvodi uzgojeni u ovim poljima doline", dodaje se.

Park prirode Dinara

Najnoviji hrvatski park prirode, Dinara, dom je najviše hrvatske planine i fantastičnog planinarenja. Ovaj prostrani kraški krajolik u sjevernoj dalmatinskoj zagori u proljeće i ljeto zagušen je divljim cvijećem. Orlovi i bjeloglavi supovi lebde iznad njih, a krda koza pasu slatku ljetnu travu.

Treking do vrha Dinare najbolje je obaviti uz lokalnog vodiča, savjetuje Guardian, a mogu se rezervirati u gradu Sinju, južno od parka prirode. Postoji nekoliko planinskih koliba za noćenje za one koji planiraju višednevno pješačenje, kao i neke lakše, kraće staze koje se mogu završiti za nekoliko sati.

Karinsko more

Oko 45 kilometara u unutrašnjosti Zadra, na dalmatinskoj obali, nalazi se zaliv Karinsko more, koji je s Jadranom povezan uskim kanalom.

Oko njega, uspavana kolekcija malih priobalnih sela – uključujući Maslenicu, Posedarje, Pridragu i Kruševo – ispresijecana je šljunčanim i kamenitim plažama.

Guardian ga karakteriše "mjestom iz snova za kajakaše", koji mogu veslati od plaže do plaže u ovim zaštićenim vodama prije nego što krenu u kanjon Zrmanje, sve u pozadini Velebitskih planina.

Na južnoj obali Karinskog mora, u podnožju cik-cak zaliva, nalazi se historijski grad Novigrad, čija ogromna srednjovjekovna tvrđava na vrhu brda, do koje se dolazi kamenim stepenicama, pruža prekrasan pogled.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.