x

francuzi na vrhu

JD Power proglasio Peugeot najpouzdanijom markom automobila u Velikoj Britaniji

Ove godine iz JD Powera stiglo je veliko iznenađenje, s obzirom na rezultate prethodnih istraživanja gdje su u vrhu uglavnom bili japanski proizvođači automobila. Ova izuzetno uticajna američka agencija za procjenu potrošačkih iskustava i zadovoljstva proglasila je Peugeot za najpouzdaniju marku automobila za 2019. godiu u Velikoj Britaniji.

Studija je provedena u Velikoj Britaniji već petu godinu za redom i mjeri broj problema na 100 vozila (PP100), gdje niža vrijednost pokazuje bolje performanse.

Mjeri se 177 simptoma problema u osam kategorija: spoljašnjost vozila, iskustvo vožnje, oprema/kontrole/prikazi (FCD), audio/komunikacija/zabava/navigacija (ACEN), sjedišta, grijanje, ventilacija i klimatizacija (HVAC), unutrašnjost vozila i motor i mjenjač.

Za 2019. godinu, Peugeot je izašao na sami vrh sa rejtingom od 77 PP100, što je punih 11 poena bolje od sljedećeg najboljeg brenda, Škode.

Osim iznenađenja da ovaj francuski brend nadmaši japanske proizvođače kada je riječ o kvaliteti, cijela lista deset najboljih ne ide na ruku vrhunskim njemačkim proizvođačima automobila. Naime, Mercedes, Audi i BMW su završili u donjoj polovini liste gdje je BMW zaista bio posljednji čak i iza Fiata.

Prvih deset brendova su sve ono što bi se moglo nazvati "masovno tržište", relativno pristupačne marke. Iza Peugeota i Škode nalaze se: Nissan, Suzuki, Opel (Vauxhall), Kia, Mini, Ford, Volvo, Honda i Volkswagen. Također, među onima koji su nadmašili industrijski prosjek od 119 PP100 su marke Dacia i Seat.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.