x

PRVI PUT ŠAMPIONI

Jokić vodio Denver do historijske titule prvaka NBA lige

Utakmica je obilovala nervozom s obje strane, bilo je puno izgubljenih lopti i promašaja, ali u završnici Denver je bio više koncentrisan

Denver Nagetsi su prvi put postali prvaci NBA lige. Denver je na domaćem terenu u petoj utakmici finala pobijedio Majami Hit 94:89 i s ukupnih 4:1 postao je prvak najjače košarkaške lige na svijetu. Nikola Jokić je bio najbolji igrač utakmice s 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije i zasluženo je dobio nagradu za MVP finalne serije.

Utakmica je obilovala nervozom s obje strane, bilo je puno izgubljenih lopti i promašaja, ali u završnici Denver je bio više koncentrisan.


Majami je počeo dobro, poveo je 5:0, ali onda je stao i Denver radi seriju 12:0. Hit je u tom periodu imao čak deset promašaja. Ipak, Majami se vraća i serijom Adebaja vraća utakmicu u egal. U tom je periodu igre Majkl Porter bio najbolji kod Denvera sa sedam skokova i sedam koševa.

Majami je prvu četvrtinu dobio rezultatom 24:22, a onda na početku druge odlazi na 28:22. Majami je tada igrao dosta agresivno, Denver nije mogao ništa pogoditi, Jokić je igrao prilično stidljivo i Hit je tricom i dvicom Dankana Robinsona otišao na 39:29. Nagetsi se serijom 6:0 vraćaju, ali Lovri s dvije trice opet vraća Miami u prednost koji na odmor odlazi s +7 (51:44).

Treća četvrtina je također obilovala greškama, a Denver je tricom Mareja izjednačio na 60:60. Imali su Nagetsi priliku da se odlijepe, no stali su, pustili su Majami da opet povede. Majkl Porter je tricom uspio vratiti prednost Denveru, ali je Lovri na drugoj strani uzvratio.

U zadnju četvrtinu se ušlo se sa 71:70 za Majami, a onda su u zadnjih 12 minuta proradili najbolji igrači - Nikola Jokić i do tada nevidljivi Džimi Batler. Denver je serijom 5:0 poveo 75:71, a u tom periodu je Jokić dirigirao napadom svoje ekipe. No, Majami se odbio predati, a Džimi Batler se vratio iz mrtvih i s dvije uzastopne trice te s tri slobodna bacanja uveo je utakmicu u dramu.


Majami je još jednim košem Batlera poveo 87:86, no upravo je on kod 90:89 za Denver 25 sekundi do kraja izgubio ključnu loptu, a Kaldvel Pop je s linije slobodnih bacanja doveo Denver na +3. Batler je probao tricom vratiti Miami, ali je promašio, a Braun s linije slobodnih bacanja donosi naslov prvaka Denveru.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.